Vlaamse regering verlaagt belasting op aankoop of schenking beschermd monument

© Belga

Wie een beschermd monument koopt of geschonken krijgt, zal daarop vanaf midden volgend jaar minder belastingen moeten betalen.

Voorwaarde voor de belastingvermindering is wel dat de nieuwe eigenaar het in mindering gebrachte bedrag investeert in het goed in kwestie. De maatregel is vrijdag door de Vlaamse regering goedgekeurd en moeten volgens minister-president Geert Bourgeois langdurige leegstand en verval tegengaan.

Onroerend erfgoed aantrekkelijk maken

De fiscale stimuli moeten het verwerven van onroerend erfgoed aantrekkelijker maken. “Deze twee fiscale stimulansen dragen bij tot het vermijden van langdurige leegstand en verval, omdat hierdoor de meest dringende onderhoudswerken onmiddellijk uitgevoerd kunnen worden”, zegt Bourgeois.

Bij de registratierechten wordt het tarief gehalveerd. De nieuwe eigenaar moet het voordeel wel investeren in het goed en enkel werken die zijn opgenomen in een goedgekeurd beheersplan komen voor het fiscaal voordeel in aanmerking. Er kan daarbij geen beroep gedaan worden op een extra erfgoedpremie.

Ook in de schenkbelasting is er een verlaging van de tarieven. Maar ook hier geldt dat de nieuwe eigenaar de vermindering enkel krijgt als hij het voordeel binnen de vijf jaar investeert in het beschermde goed. De invoering van de nieuwe stimuli is voorzien voor midden volgend jaar. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content