Van OvertVeldt onderzoekt hoe verschillende woonvormen worden belast

Johan Van Overtveldt (N-VA) © BELGA

De FOD Financiën werkt, op vraag van het kabinet van minister Johan Van Overtveldt (N-VA), aan een studie over hoe verschillende soorten woonvormen worden belast.

De analyse zou eind juni klaar moeten zijn en dient om verschillen te objectiveren, als “voorbereiding voor een politiek debat” over de kwestie.

De studie kijkt naar alle verschillende gezins- of samenlevingsvormen, zowel alleenstaanden, samenwonenden, gehuwden, nieuwsamengestelde gezinnen, enzovoort. Onder samenwonen verstaat de FOD ook de samenlevingsvorm ‘samenhuizen’, waarbij meerdere volwassenen onder hetzelfde dak wonen.

Belastingverminderingen

Resultaten zouden tegen eind juni moeten worden overgemaakt. “Ter voorbereiding van een politiek debat daarover is het nodig om de verschillen tussen al de samenlevingsvormen te objectiveren”, luidt het in het bestek.

De overheidsdienst bekijkt meer concreet zowel de fiscale als parafiscale behandeling mee, met inbegrip van belastingverminderingen. “De analyse dient zowel op niveau van de bruto-nettoberekening alsook in de ruimere context van de personenbelasting opgemaakt te worden, waarbij ook een link naar grensoverschrijdende tewerkstelling kan gemaakt worden naar de ons omringende buurlanden”, klinkt het.

De kinderbijslag, intussen een Vlaamse bevoegdheid, wordt door deze studie niet mee onderzocht. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content