Tommelein: ‘Niet bedoeling energieheffing voor specifieke doelgroepen te verminderen’

© Belga

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil de energieheffing graag vanaf 2017 bijsturen. “Maar de heffing voor specifieke doelgroepen verminderen zou problemen geven met het gelijkheidsbeginsel”, zegt hij.

De Open Vld-minister denkt aan een herschikking van de schijven die de hoogte van de heffing bepalen, waardoor mensen met accumulatieverwarming of warmtepomp een lagere heffing zouden moeten betalen. Tommelein moet zijn plannen wel nog voorleggen aan de regering. Dat heeft hij woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang), Rob Beenders (sp.a) en Johan Daenen (Groen).

Bijsturing energieheffing

Dat Tommelein de energieheffing – ook gekend als de Turteltaks – wil bijsturen, stond al vast. “De energieheffing heeft ertoe geleid dat mensen die uitsluitend met elektriciteit verwarmen, een veel hogere factuur hebben. Die zien het bedrag oplopen tot 770 euro. Daar gaan we iets aan doen”, zei hij daarover recent nog in De Inspecteur op Radio 2. Uit cijfers blijkt dat er zo’n 180.000 woningen in Vlaanderen verwarmd worden met accumulatieverwarming en dat er ook 18.000 woningen zijn met een warmtepomp.

In de commissie Energie verduidelijkte Tommelein dat hij aan een aanpassingsvoorstel werkt. “Dat voorstel moet een verlaging betekenen voor gezinnen met accumulatieverwarming of een warmtepomp.” Hij denkt daarbij aan “een herschikking van de schijven die de hoogte van de energieheffing bepalen”.

“Het is niet de bedoeling de energieheffing voor een bepaalde specifieke doelgroep te verminderen. Dit zou vanuit het gelijkheidsbeginsel niet verdedigbaar zijn. Ik plan dus ook geen aanpassing voor gemeenschappelijke delen van appartementen of sociale wooncomplexen”, aldus Tommelein.

Volgend jaar bijsturing

Zolang het voorstel nog niet in de regering is besproken, wil Tommelein er niet meer details over kwijt. Maar als zijn voorstel groen licht krijgt, zou de bijsturing wel ingaan op 1 januari 2017.

Sp.a-parlementslid Rob Beenders stelt voor de groep die in aanmerking komt voor het laagste tarief van 25 euro uit te breiden. “Er zijn nu eenmaal mensen die geen alternatief hebben voor hun elektrische verwarming”, klonk het. Maar volgens minister Tommelein is de groep van mensen die in aanmerking komen voor dat laagste tarief al ruim (220.000 gezinnen). “Het kan altijd beter. En het liefst zou ik de energieheffing helemaal afschaffen, maar ik kan niet toveren. Wie gaat dat betalen? Gratis bestaat niet.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content