Sp.a: ‘Verlaging vennootschapsbelasting op kap van gezinnen, alleenstaanden en zelfstandigen’

Meryame Kitir © Belga Image

Sp.a is niet te spreken over de gelekte plannen van financieminister Johan Van Overtveldt (N-VA) met de vennootschapsbelasting.

Volgens de oppositiepartij gaat het om een grote belastingverlaging op kapitaal die niet budgetneutraal is. Uiteindelijk zullen “opnieuw” de gezinnen, alleenstaanden en zelfstandigen moeten betalen, vrezen de socialisten.

Volgens verschillende kranten wil Van Overtveldt de vennootschapsbelasting voor alle bedrijven terugbrengen naar 20 procent tegen 2020. Om dat te betalen zou de roerende voorheffing stijgen naar 30 procent, zouden zowat alle aftrekposten verdwijnen, wordt eraan gedacht het afschrijvingssysteem voor bedrijven minder gunstig te maken en zou de notionele intrestaftrek op de schop gaan.

“Geen taxshift”

“Wat minister Vanovertveldt voorstelt is geen taxshift maar een grote belastingverlaging op kapitaal. Dat blijkt uit een recent rapport van de Hoge Raad van Financiën. Dit is allesbehalve budgetneutraal”, hekelt fractieleidster Meryame Kitir. Volgens haar is het bovendien de wereld op zijn kop, aangezien een belasting net naar de koopkracht van gezinnen, alleenstaanden en zelfstandigen zou moeten gaan.

Sp.a verwacht dat het voorstel van Van Overtveldt een nieuw gat zal slaan in de begroting. En dat terwijl de vorige taxshift volgens de socialsten “nog 2 miljard achter ligt op schema”. “Wie daar nog een tekort van enkele miljarden bovenop wil doen, is de begroting aan het verzieken. Dit is totaal onverantwoordelijk”, besluit Kitir. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content