Snelle elektrische fiets fiscaal gelijkgesteld met gewone fiets

© Getty Images/iStockphoto

Snelle elektrische fietsen worden voortaan fiscaal gelijkgesteld met gewone fietsen. Dat heeft de ministerraad beslist.

Door de gelijkstelling breidt de fietsvergoeding van 0,23 euro per kilometer voor woon-werkverkeer vanaf dit jaar uit naar gebruikers van de zogenaamde speed pedelecs.

De elektrische fiets is al jaren aan een opmars bezig. Een op de drie fietsen die vandaag verkocht worden, zijn uitgerust met een elektrische hulpmotor. De klassieke elektrische fietsen kunnen een snelheid van 25 kilometer per uur halen. Daarnaast heb je ook de speed pedelecs, die tot 45 kilometer per uur kunnen halen.

Uitbreiding belastingvoordelen

Door een wijziging in de wegcode vallen die snelle fietsen echter onder de categorie van bromfietsen. Daardoor hebben de gebruikers geen recht op dezelfde belastingvoordelen als fietsers. Met de nieuwe wetswijziging wordt de fietsvergoeding van 0,23 euro per kilometer voor woon-werkverkeer uitgebreid naar gebruikers van alle types elektronische fietsen.

“We willen het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer om evidente redenen aanmoedigen, ongeacht het type fiets”, motiveert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de beslissing. “Dankzij deze fiscale gelijkstelling gelden de voordelen voortaan ook voor snelle elektrische fietsen”.

Eerder hekelde fiscalist Jef Wellens op onze site het fiscale onderscheid tussen de gewone elektrische fiets en de speed pedelecs. “Elektrische fiets is niet altijd fiscaal interessanter dan een bedrijfswagen”, schreef hij enkele maanden geleden.

Partner Content