Singles nergens zo zwaar belast als in België

© iStock

België kende ook in 2015 de hoogste belastingdruk voor alleenstaanden zonder kinderen van alle Oeso-landen. Dat blijkt uit een rapport van de Oeso. De druk verlichtte wel tegenover een jaar eerder.

Concreet mat de Oeso de belastingdruk op het looninkomen van een gemiddelde werknemer uit de privésector: hoeveel van wat een werknemer kost aan een werkgever keert in de vorm van werkgeversbijdragen, werknemersbijdragen en inkomensbelasting terug naar de staat?

Voor een alleenstaande zonder kinderen met een gemiddeld inkomen kent België de hoogste belastingdruk: 55,3 procent. De nummers twee en drie volgen op respectabele afstand: Oostenrijk (49,5 procent) en Duitsland (49,4 procent). Het gemiddelde in de Oeso-landen bedroeg vorig jaar 35,9 procent.

Wel een verbetering

In vergelijking met 2014 is er wel een verbetering: toen bedroeg de belastingdruk op arbeidsinkomen voor een alleenstaande zonder kinderen met een gemiddeld inkomen 55,6 procent.

In een eerder interview met MoneyTalk.be zei Carla Dejonghe, de voorzitter van vzw All1 dat de verschillende gewesten in ons land al stappen hebben gezet om de belastingdruk op singles zonder kinderen te verlichten. Het Vlaams Gewest heeft bijvoorbeeld op 1 juli 2015 de schenkingsrechten op onroerende goederen fors verlaagd. Het Brussels en het Waals Gewest zijn dit jaar gevolgd.

Gezinnen zwaarder belast in Frankrijk

Maar ook voor andere categorieën staat ons land – net als de vorige jaren – op het belastingpodium. Voor een gezin met twee kinderen en één gemiddeld inkomen kent ons land een belastingdruk van 40,4 procent, en moeten we enkel Frankrijk laten voorgaan (40,5 procent). Oostenrijk, Finland en Italië vervolledigen de top 5. In die drie landen ligt de belastingdruk tussen 39 en 40 procent.

In Nieuw-Zeeland blijft de belastingdruk voor gezinnen met twee kinderen beperkt tot 4,9 procent. In Chili is dat 7 procent, in Ierland 9,5 procent en in Zwitserland 9,8 procent. Het gemiddelde in de Oeso-landen bedroeg hier vorig jaar 26,7 procent.

Tabel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content