Ruim 1.500 Belgen klikken bij de fiscus

© istock

Tijdens het eerste halfjaar van 2016 heeft de belastingdienst 1.542 spontane verklikkingen ontvangen.

Dat meldt VTM Nieuws en werd bevestigd door de federale overheidsdienst (FOD) Financiën. Het aantal verklikkingen ligt iets lager dan in de eerste helft van 2015 het geval was, toen 1.588 spontane meldingen werden ontvangen. Over heel 2015 verklikten 2.757 mensen iemand bij de fiscus.

Volgens Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, spelen die verklikkingen maar een kleine rol bij de controles.

“Wij zitten daar niet op de wachten om onze controles uit te voeren”, zegt hij. “Daar wordt wel rekening mee gehouden als een van de aanwijzingen, maar wij zullen nooit enkel en alleen op basis van een verklikking tot controle overgaan.”

Vaak houden die meldingen ook geen overtreding in, klinkt het. “Als we na zo’n tip nakijken wat een betrokkene heeft aangegeven in zijn belastingen, blijkt alles er vaak in te staan”, zegt Adyns. Vaak kan er ook helemaal niets gedaan worden met tips. “Mensen zeggen dan bijvoorbeeld alleen dat er bij een bedrijf in het zwart gewerkt wordt, of dat iemand met een dure auto rijdt. Op basis van die informatie alleen, kunnen wij niets doen.” (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content