Regering keurt fiscale en sociale regularisatie goed
De ministerraad heeft de herinvoering van een permanent systeem van fiscale en sociale regularisatie goedgekeurd. De maatregel moet dit jaar 250 miljoen euro in het laatje brengen.
Een akkoord met de gewesten is er nog niet, maar de federale regering gaat door met de procedure om de regularisatie zo spoedig mogelijk van start te laten gaan.
De invoering van de ‘regul’ staat al langer in de steigers. De wettekst werd aangepast aan de opmerkingen van de Raad van State. Dat rechtscollege had gewezen op een probleem met de bevoegdheidsverdeling. Een deel van de belastingen valt immers onder de deelstaten.
Hoop op samenwerkingsakkoorden met regio’s
Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) herinnert eraan dat een hele tijd geleden overleg werd opgestart met de regio’s en dat nog steeds op samenwerkingsakkoorden wordt gehoopt. Het kabinet gaat er van uit dat deze regeling op zichzelf kan staan, waardoor werd beslist de procedure voort te zetten.
Het wetsontwerp biedt particulieren en rechtspersonen de mogelijkheid hun fiscale en sociale toestand te regulariseren. Dat kan door spontaan de niet aangegeven inkomsten, sommen en btw-handelingen, maar ook fiscaal verjaarde kapitalen aan te geven, om zowel fiscale als strafrechtelijke immuniteit te bekomen. Nog volgens het kabinet-Financiën is de regeling strenger dan vorige regularisaties.
Uitzonderingsprocedure
De geregulariseerde bedragen ondergaan hun normale belasting volgens het normale basistarief, verhoogd met 20 of 36 percentpunten naargelang de aard van de aangegeven bedragen. Het aantal percentpunten verhoogt jaarlijks tot maximaal 25 of 40 percentpunten. Het gaat om een uitzonderingsprocedure, zodat er geen administratieve of een gerechtelijke bezwaarprocedure kan worden ingesteld. De heffing is definitief en onherroepelijk.
Daarnaast roept het ontwerp een permanent systeem in het leven voor de regularisatie van sociale bijdragen. De verschuldigde bijdragen worden verhoogd met 15 percentpunten, met een jaarlijkse verhoging tot een maximum van 20 percentpunten. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier