Pensioensparen: wat steek je fiscaal echt op zak?

© Istock

Hoe groot is je fiscale hefboom eigenlijk wanneer je aan pensioensparen doet rekening houdende met de huidige fiscale regeling die de laatste jaren nogal veel is veranderd?

Wie aan pensioensparen doet, kan kiezen tussen een pensioenspaarverzekering of een pensioenspaarfonds. Bij een verzekering geniet je kapitaalbescherming en een gegarandeerde rente van doorgaans 1,5 à 2 procent, eventueel nog aangevuld met een variabele winstdeelname. Wie wat meer risico wil nemen, kan kiezen voor een pensioenspaarfonds dat belegt in een gespreide portefeuille van aandelen en obligaties. De opbrengst is dan wel niet gegarandeerd en je geniet geen kapitaalbescherming.

Wat is je fiscale voordeel?

Momenteel kan je maximum 940 euro per jaar storten in een pensioenspaarverzekering of in een pensioenspaarfonds. Sinds 2012 geven de premies nog slechts recht op een belastingvermindering van 30 procent. Voordien was dat nog tot 40 procent. Als we ook rekening houden met de gemeentebelasting (gemiddeld 7 procent) die je daardoor minder betaalt, stijgt het fiscaal voordeel tot 32,10 procent.

Wat steek je echt op zak?

Op je 60ste verjaardag betaal je in principe wel 8 procent belasting op het pensioenkapitaal dat je hebt opgebouwd. Vanaf 2015 tot en met 2019 wordt er trouwens elk jaar 1 procent van die 8 procent voorafgenomen. Concreet betekent dit dat je nog steeds van een fiscale hefboom van ongeveer 24 procent geniet (32,10 procent – 8 procent). Probeer wel je instapkosten laag te houden, zodat die je fiscale hefboom niet voor een stukje vermindert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content