Overheid gaat fraude opsporen via onze energie- en waterfacturen

© BELGA

De overheid is van plan energie-en waterfacturen te screenen om uitkeringsfraude aan het licht te brengen. Aller regeringspartijen hebben woensdag een wetsontwerp goedgekeurd in de Kamercommissie Sociale Zaken.

Sociale fraude opsporen via een screening van de energiefacturen is geen nieuw idee. Bart Tommelein (Open Vld) pleitte er als parlementslid vier jaar geleden al voor. De regering- Di Rupo voerde de maatregel toen in een beperkte vorm in. Momenteel kunnen de overheidsdiensten elektriciteits-en gasfacturen controleren wanneer er een vermoeden is van uitkeringsfraude. Via controles kan de overheid nagaan of steuntrekkers die opgeven dat ze alleen wonen, niet met iemand samenwonen of getrouwd zijn.

Uitbreiding regeling

Tommelein is intussen staatssecretaris voor de Strijd tegen Sociale Fraude en wil de regeling nu uitbreiden. Behalve het gas- en elektriciteitsverbruik wil Tommelein ook het waterverbruik laten screenen. Bovendien zal hij alle netbeheerders verplichten het gas-, elektriciteits- en waterverbruik te laten screenen. Als dat verbruik opvallend hoog of laag is, gaan de overheidsdiensten na of er fraude in het spel is. Dat schrijft De Tijd.

Maar niet iedereen is gewonnen voor het idee. De Privacycommissie oordeelt dat de maatregel te weinig de privacy respecteert. De commissie gaf een advies op verzoek van de oppositie in de Kamer. Volgens de Commissie slaat Tommelein, die overigens ook staatssecretaris voor de Privacy is, tal van belangrijke privacywaarborgen in de wind. “De commissie zal alleen een gunstig advies geven bij en in zoverre in een gewijzigde versie van het ontwerp strikt wordt voldaan aan de resterende voorwaarden”, luidde het.

De Commissie eist onder meer dat er voldoende transparantie is naar de klanten toe en dat Tommelein een dialoog aangaat met de regionale energieregulatoren. Ook de distributienetbeheerders uitten kritiek op het wetsontwerp. Zij willen onder meer weten of de overheid op die manier efficiënt geknoei met iemands gezinssamenstelling kan detecteren.

In december velt de ministerraad een oordeel over het aangepaste wetsontwerp. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content