Open VLD kant zich tegen meerwaardebelasting

Alexander De Croo (Open VLD) en Johan Van Overtveldt (N-VA) © belga

De Vlaamse liberalen moeten niet weten van zogenaamde ‘pestbelastingen’ om de fiscale hervorming te financieren.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt werkt een plan uit om de vennootschapsbelasting te verlagen van 33,99 tot 20 procent. Via de vennootschapsbelasting betalen bedrijven belastingen op de winst die ze maken.

Maar om de bedrijven een aantrekkelijker tarief te bieden, moeten andere middelen gevonden worden om het fiscaal hervormingsplan te financieren.

Zo wordt een gunstmaatregel als de notionele-intrestaftrek mogelijk afgeschaft, en bestaat de mogelijkheid van een meerwaardebelasting op aandelen én een verhoogde roerende voorheffing op dividenden tot 30 procent.

De laatste twee voorstellen krijgen alvast forse tegenwind van coalitiepartner Open VLD. “Wij stappen daar niet in mee. De verlaging moet kunnen zonder die maatregelen”, luidt het in De Standaard.

De liberalen herinneren er Van Overtveldt aan dat de ‘roerende voorheffing in korte tijd van 15 naar 27 procent is gestegen’.

Bovendien wijzen ze erop dat de meerwaardebelasting niet zozeer speculanten maar ondernemers treft die hun eigen zaak verkopen.

“Dergelijke ‘pestbelastingen’ ondermijnen het positieve effect van een lagere vennootschapsbelasting”, aldus de anonieme liberale bron in de krant. (DS/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content