Moeten fiscale zondaars die hun zwart geld regulariseerden nu bijbetalen?

© Belga

Volgens Kamerlid Johan Vande Lanotte moeten fiscale zondaars die in het systeem van fiscale amnestie stapten wellicht bijbetalen, indien de Raad van State de instructie vernietigt. “Klopt niet”, reageert Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Van Overtveldt beklemtoont dat fiscale zondaars die recent hun zwart geld regulariseerden, niet zullen moeten bijbetalen na een mogelijke vernietiging van de instructie daarover. Van Overtveldt hekelt dat sp.a’er Johan Vande Lanotte “paniek zaait”.

Vrijdag raakte bekend dat de auditeur van de Raad van State voorstelt om de instructie te vernietigen die de fiscus uitwerkte voor mensen die hun zwart geld willen regulariseren. Sp.a vond de voorziene boetes echter te laag en vocht het systeem aan. De niet-bindende uitspraak van de auditeur sterkt de socialisten in hun overtuiging.

“Bijbetalingen niet aan de orde”

“We beschikken nu nog maar over het advies van de auditeur. Wij wachten de definitieve uitspraak van de Raad van State af”, reageert Van Overtveldt. “De heer Vande Lanotte kiest ervoor om dat arrest niet af te wachten en paniek te zaaien.” De sp.a’er had gezegd dat mensen die zwart geld regulariseerden op basis van de instructie wellicht zullen moeten bijbetalen.

Bovendien gaat de sp.a’er volgens hem “voorbij aan de juridische realiteit”. “Juridisch gezien werden de dossiers waarvan sprake immers behandeld op basis van bestaande fiscale wetboeken, en die worden door de auditeur van de Raad van State als dusdanig niet aangevochten. Bijbetalingen in afgeronde dossiers zijn hoe dan ook niet aan de orde”, onderstreept Van Overtveldt.

Maar dat gaat er bij Vande Lanotte niet in. “Dus na de multinationals mogen nu ook de grote fraudeurs de onwettelijke belastingscadeaus houden? Minister Van Overtveldt zit duidelijk nog in de ontkenningsfase”, besluit hij.

“Dit gaat over rechtszekerheid. Een overheid moet ervoor zorgen dat afspraken en contracten met burgers en bedrijven maximaal nagekomen worden, ongeacht over welke materie het gaat”, klinkt het dan weer bij Van Overtveldt. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content