Moet je belasting betalen op de overname van een bedrijfswagen?

© iStock

Stel, je hebt een bedrijfswagen waarvan het leasingcontract binnenkort ten einde loopt. Je hebt de mogelijkheid die wagen van de leasingmaatschappij over te nemen tegen een gunstige prijs. Moet je op die overname belastingen betalen?

Als je de bedrijfswagen tegen een voordelige prijs kunt kopen, beschouwt de fiscus dat als een zogenoemd belastbaar voordeel van alle aard. Zolang je met de bedrijfswagen rijdt, word je ook belast op een voordeel van alle aard dat wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van de wagen en zijn cataloguswaarde.

De meeste bedrijfswagens die een werkgever ter beschikking stelt, worden geleased. Aan het einde van het leasecontract krijgt de werkgever soms de mogelijkheid de wagen over te nemen door een aankoopoptie te lichten. De werkgever kan die optiemogelijkheid overdragen aan de werknemer. Zelfs als de partner of een kind van de werknemer de optie licht, is het voordeel uit de lage overnameprijs belastbaar in hoofde van de werknemer.

De belastingadministratie raamt het belastbare voordeel op het verschil tussen de marktwaarde van de wagen en de aankoopprijs die de werknemer betaalt. Voor de marktprijs kun je je baseren op gespecialiseerde autotijdschriften en websites. Je kunt proberen aan te tonen dat de waarde van de wagen lager ligt dan de normale marktwaarde, om de belasting te verminderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content