Minister van Mobiliteit wil elektrische fietsen fiscaal aftrekbaar maken

© BELGA

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil dat de aankoop van elektrische fietsen en speed pedelecs of snelle elektrische fietsen, die tot 45km/uur gaan, in de toekomst fiscaal aftrekbaar worden gemaakt. “De elektrische fiets is een ideaal alternatief voor korte en middellange afstanden”, aldus Bellot.

Dinsdag werd in Schaarbeek de nieuwe wetgeving omtrent elektrische fietsen en speed pedelecs voorgesteld. Vanaf 1 oktober moet al wie met een speed pedelec fietst verplicht een rijbewijs hebben en om een nummerplaat gaan bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV), een helm dragen en een verzekering aangaan, zegt Denis Hendrichs van de federale overheidsdienst Mobiliteit.

Gemotoriseerde fietsen

Ook voor gemotoriseerde fietsen, die een vermogen hebben tot 1.000 watt en tot 25km/uur halen, is een verzekering verplicht indien de motor autonoom kan werken zonder trappen. De minimumleeftijd ligt voor deze elektrische fiets op 16 jaar. Voor een elektrische fiets met hulpmotor met een vermogen tot 250 watt en een maximumsnelheid van 25 km/uur is er geen verplichting.

Speed pedelecs vallen in dit nieuwe wettelijke kader dus onder de categorie van bromfietsen en moeten zich dan ook aan deze verkeersregels houden. Al komen er aanpassingen in de wegcode. “Er komt een nieuw verkeersbord dat aan gebruikers van een speed pedelec toelaat om in tegengestelde richting in een eenrichtingsstraat te rijden”, zegt Hendrichs. “Binnen een bebouwde kom zullen zij ook gebruik kunnen maken van het fietspad. Op banen met een snelheid hoger dan 50 km/uur moeten de gebruikers verplicht op het fietspad.”

Fiscaal aftrekbaar maken

Elektrische fietsen, en sinds kort de speed pedelecs, zijn erg in trek in België. Philippe Decrock van Traxio, de federatie van de autosector en aanverwante sectoren, zoals de fietshandel, schat dat tussen de 25 en 30 procent van de verkochte fietsen een elektrisch model is.

Bellot wil middels fiscale maatregelen de aankoop van elektrische fietsen stimuleren en maakt daarom werk van de fiscale aftrekbaarheid van de aankoop van elektrische fietsen. Hiervoor worden onderhandelingen gevoerd met het kabinet van Volksgezondheid en Financiën. “Ik geloof dat de elektrische fietsen een ideaal alternatief zijn voor het vervoer voor korte en middellange afstand”, zegt Bellot. “Het kan een oplossing bieden voor de stedelijke, verzadigde gebieden en het is ook om gezondheidsredenen een ideaal vervoersmiddel.”

Samenwerking NMBS

Wie reeds een speed pedelec heeft aangeschaft, krijgt tot 31 december van dit jaar om alle verplichtingen in orde te brengen. “Maar er wordt nog volop onderhandeld om de regularisatieperiode met een jaar te verlengen tot eind 2017”, gaf de minister nog mee.

Bellot, die eveneens bevoegd is voor spoorwegmaatschappij NMBS, ziet dat er wel nog werk aan de winkel is om de combinatie fiets en openbaar vervoer te versterken. “Het is onze intentie om 100.000 extra fietsenstallingen te voorzien bij de NMBS”, aldus nog Bellot. Hierover wordt momenteel onderhandeld in het kader van de nieuwe beheersovereenkomst bij de spoorwegmaatschappij.

Vorige week hield CD&V nog een pleidooi voor fietsvergoeding voor snelle elektrische fietsen. CD&V-Kamerlid Jef Van den Berghheeft al een wetsvoorstel ingediend dat werknemers die met een speed pedelec naar het werk pendelen een fietsvergoeding toekent. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content