Mag je een schenking op een gemeenschappelijke rekening zetten?
Is het voor wie getrouwd is – en geld door zijn ouders geschonken heeft gekregen – een goed idee om dat geld op een gemeenschappelijke rekening te storten?
Als je geen huwelijkscontract hebt afgesloten, is het wettelijke stelsel van toepassing. Dat is ook het geval als u een huwelijkscontract hebt afgesloten waarin je duidelijk kiest voor het wettelijke stelsel, eventueel met enkele aanpassingen.
In dat stelsel zijn er drie vermogens. Alles wat beide echtgenoten tijdens het huwelijk verwerven, is gemeenschappelijk – denk bijvoorbeeld aan hun loon, zelfs als ze dat op een eigen rekening laten storten. De bezittingen die de partners hadden voor ze getrouwd waren, blijven eigen goederen. Ook de schenkingen en de erfenissen die ze krijgen tijdens hun huwelijk zijn eigen goederen.
Als je geschonken en geërfd geld op een gemeenschappelijke rekening stort en het later tot een scheiding komt, kun je moeilijk bewijzen dat het niet behoort tot het gemeenschappelijke vermogen.
Er is dus een risico dat je het niet meer kunt terugvorderen na een echtscheiding. De veiligste oplossing is het geld op een eigen rekening te storten, waar geen gemeenschappelijke gelden op terechtkomen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier