Luxemburg is vanaf vandaag een belastingparadijs

© REUTERS

België heeft Luxemburg vandaag op de lijst van belastingparadijzen gezet. Transacties met een Luxemburgse partij die de waarde van 100.000 euro overschrijden moeten vanaf nu aangemeld worden bij de fiscus.

Door Luxemburg op de lijst van belastingparadijzen te zetten, past ons land een wet uit 2010 toe. Die zegt dat landen die meer dan één jaar op de OESO-lijst van belastingparadijzen staan, ook in ons land als dusdanig moeten worden herkend.

De circulaire die het Groothertogdom op die lijst zet, verschijnt vandaag op de website van de FOD Financiën.

Impact Belgische bedrijven

Nu Luxemburg op de lijst van de belastingparadijzen staat, zitten veel Belgische bedrijven met de handen in het haar. Veel ondernemingen hebben een vestiging in Luxemburg of doen er financiële transacties mee. De tegenpartij hoeft zelfs niet effectief gevestigd te zijn in Luxemburg. Het volstaat dat het geld gestort wordt op een Luxemburgse rekening.

Fiscalist Michel Maus uitte enkele maanden geleden al zijn bezorgheden. “Luxemburg zal zich verdedigen door te zeggen dat de OESO-lijst dateert van voor Lux Leaks en dat het intussen België zijn rulings heeft overhandigd. Net nu het land transparanter wordt, plaatst België het op een lijst met belastingparadijzen.”

Naast Luxemburg staan de Britse Maagdeneilanden, Cyprus en de Seychellen op de lijst van niet-transparante landen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content