Komt de vermogenswinstbelasting opnieuw op tafel?

© iStock

Bij monde van Zuhal Demir, kamerlid voor NV-A, maakt de partij een ommekeer in haar standpunt over de vermogenswinstbelasting. “Zo’n belasting moet kunnen, al moeten er strenge voorwaarden aan gekoppeld zijn.” De reacties zijn verdeeld.

Net zoals de liberalen is de NV-A als de dood voor belastingen. Daarom komt de uitspraak van Zuhal Demir dan ook als een verrassing. In een interview met Newsmonkey liet het kamerlid weten dat een vermogenswinstbelasting toch bespreekbaar is. “Voor een gemeenschapsvormende volkspartij vind ik het normaal dat we een vermogenswinstbelasting bespreken, samen met de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd”, klonk het in het interview.

Maatregelen in de sociale zekerheid

Zuhal Demir
Zuhal Demir

Demir heeft er naar eigen zeggen veel problemen mee dat een werknemer die overuren klopt meer belastingen moet betalen, terwijl de rijken der aarde gespaard blijven van een belasting op hun vermogen. “Ik vind dat die mensen een belasting moeten betalen op de winst die ze halen uit vermogen”, aldus Demir. Al wil ze de onderhandelingen over zo’n belasting meteen koppelen aan vergaande maatregelen in de sociale zekerheid. “Ik wil de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd bespreken. In België kun je je leven lang een uitkering krijgen, een systeem dat in geen enkel ander land bestaat. Dat is niet gezond voor de mentaliteit van een werkzoekende.”

De Vlaams-nationalisten lijken voor eens niet op ramkoers te liggen met de CD&V. Kris Peeters, minister van Economie, is al langer een voorstander van een vermogenswinstbelasting. En uit een onderzoek van Knack en VTM bleek eerder al dat 77 procent van de NV-A-kiezers gewonnen is voor zo’n belasting.

“Populisme”

Terwijl CD&V positief reageert op de ommekeer van NV-A is Open Vld met verstomming geslagen. “Dit is de eerste keer dat N-VA zo’n voorstel doet”, zegt kamerlid Luk Van Biesen in De Morgen. “Het voorstel is niet onderbouwd en raakt onvermijdelijk de ondernemers.” Volgens hem is dat niet meer dan populisme.

De woordvoerder van NV-A, Joachim Pohlmann, benadrukt in de krant dat het niet zozeer om een ommekeer gaat. “Demir heeft geantwoord op een vraag, je moet er geen tekstexegese op toepassen”, klinkt het. Maar de kans dat Peeters de vermogenswinstbelasting opnieuw meeneemt naar de volgende begrotingsonderhandeling is bijzonder groot. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content