Johan Van Overtveldt: ‘Fiscale regularisaties komen er hoe dan ook vanaf 1 januari 2016’

© Belga

“De regularisaties komen er sowieso vanaf 1 januari”, reageert Johan Van Overtveldt (N-VA), minister van Financiën, op een advies van de Raad van State. Dat zegt dat de federale regering niet exclusief bevoegd is voor zulke operaties. Daarvoor is een akkoord nodig van de deelstaten.

De deelstaten hebben sinds de zesde staatshervorming meer bevoegdheden gekregen. Om de niet-aangegeven inkomsten van belastingzondaars uit 2014 en 2015 te regulariseren heeft de regering-Michel de goedkeuring van de deelstaten nodig, redeneert de Raad van State. Dat vernam De Tijd.

Patstelling

Dat advies creëert een patstelling voor de federale regering . Naar alle verwachtingen zal de regering-Michel geen problemen hebben om tot een akkoord te komen met de Vlaamse regering, die bestaat uit dezelfde partijen als de federale regering. Maar aan de andere kant van de taalgrens is de situatie anders. Daar zwaaien de PS en cdH, oppositiepartijen in de federale regering, de plak.

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt zijn de gesprekken met de regio’s al opgestart. Hij wil dat er zo snel mogelijk een akkoord uit de bus komt, omdat dat “in het voordeel van de burgers is.” Zij moeten dan slechts een keer een aangifte doen. Hij benadrukt dat de fiscale regularisaties op 1 januari 2016 van start gaan.

De federale regering wil jaarlijks 250 miljoen opstrijken met fiscale regularisaties. Ze wil fiscale zondaars overtuigen om hun zwart kapitaal terug naar België te halen. De boetes voor fiscaal verjaard kapitaal worden vanaf volgend jaar verhoogd naar 36 procent. Elk jaar komt er een procentpunt, bij tot 2020. Voor niet-aangegeven inkomsten bedraagt de boete 20 procent. De regering maakt geen onderscheid tussen gewone fiscale fraude en ernstige fiscale fraude. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content