Inning belastingen bijna nergens zo duur als in België
Belastingen innen kost ons land elk jaar 1,2 miljard euro. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de OESO. Enkel Hongarije en Nederland doen het slechter.
De administratieve kostprijs voor het innen van de belastingen bedraagt in ons land 0,304 procent van het bruto binnenlands product (bbp) of 1,2 miljard euro. Daarmee staat België op de derde plaats bij de industrielanden, blijkt uit het rapport Tax Administration 2015 dat de OESO publiceerde. Enkel in Hongarije (0,423 pct) en Nederland (0,322 pct) ligt het prijskaartje nog hoger. Dat schrijven de kranten De Tijd, De Morgen en Het Laatste Nieuws.
Inefficiënte belastinginning
Om de efficiëntie van het belastingapparaat te meten, moet de kostprijs ervan worden afgezet tegen de inkomsten die de fiscus binnenhaalt. Daar scoort België al iets beter. De kosten voor het innen bedragen in ons land 1,17 procent van de ingezamelde inkomsten. Japan (1,74 pct), Polen (1,6 pct), Slovakije (1,43 pct), Duitsland (1,35 pct) en Tsjechië (1,31 pct) doen het slechter.
Zweden is met 0,39 procent de beste leerling van de klas, Noorwegen doet bijna even goed met 0,41 procent.
België scoort iets beter volgens de tweede maatstaf omdat ons land in verhouding tot het bbp veel belastingen heft..
De OESO geeft enkele algemene verklaringen voor de inefficiëntie van de Belgische belastinginning: een relatief uitgebreid netwerk van plaatselijke belastingkantoren, een verouderde organisatie en relatief lage investeringen in informatietechnologie.
Volgens expert Michel Maus zorgt ook de complexe belastingwetgeving voor gebrekkige efficiëntie. “De politiek belooft hier al jaren iets aan te doen, maar er komt niets van in huis. Terwijl je met vereenvoudiging kan besparen.”
Elektronische aangiftes
Bovendien is de Belgische ambtenarenkorps groot en oud. Van de 24.708 mensen die in 2013in dienst warenbij de FOD Financiën,was er 53,6 procent ouder dan 50.
Uit het rapport blijkt ook dat 19,1 procent van de belastingen die de fiscus int, moet worden terugbetaald aan de belastingplichtigen. Dat komt onder meer omdat de fiscus te veel afhoudt aan de bron en door het bestaan van veel fiscale aftrekposten. België scoort op dat vlak rond het gemiddelde in de OESO-zone.
De OESO bejubelt wel de vooruitgang die België heeft gemaakt op vlak van elektronische en op voorhand ingevulde aangiftes van de personenbelasting. Al scoren we met een vordering van 70 procent net iets minder dan het OESO-gemiddelde (72%). (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier