In welke landen is de belastingdruk het hoogst? Bekijk hier de kaart
Bedrijven zijn sinds de economische crisis minder belasting gaan betalen en daarvoor heeft de individuele belastingbetaler de rekening gepresenteerd gekregen. Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) op basis van eigen onderzoek.
Volgens de denktank is is de gemiddelde belastingafdracht door bedrijven tussen 2007 en 2014 afgenomen van 3,6 procent naar 2,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De opbrengst uit inkomstenbelastingen van burgers daarentegen nam toe van 8,8 naar 8,9 procent, en de btw-inkomsten stegen van 6,5 naar 6,8 procent.
“Bedrijven blijven manieren vinden om minder te betalen, terwijl de rekening terecht komt bij burgers”, aldus OESO-directeur Pascal Saint-Amans. De cijfers tonen volgens hem de noodzaak aan van verscherpte regels die bedrijven dwingen hun eerlijke bijdrage te leveren.
Toename belastingdruk
Voorts blijkt dat de gemiddelde belastingdruk van de OESO-lidstaten blijft toenemen. Die is in 2014 gestegen met 0,2 procentpunten tot 34,4 procent van het bbp. In 2009 klokte de belastingdruk nog af op 32,7 procent.
Ook de belastingen op consumptie zijn aan een opmars bezig. Zo is de gemiddelde BTW sinds 2008 gestegen van 17,7 tot 19,2 procent dit jaar. 22 van de 34 lidstaten hebben bovendien de personenbelasting verhoogd tussen 2008 en 2014.
Hoe hoog zijn de belastingen in de lidstaten?
OESO heeft de bevindingen van het onderzoek in een kaart gegoten die je hieronder kan raadplegen. Daaruit blijkt dat België een van de slechtste leerlingen van de klas is. De belastingdruk in België is vorig jaar gestegen van 44,6 naar 44,7 procent van het bbp. Dat is 10,3 procentpunten meer dan het OESO-gemiddelde. De laagste belastingdruk vinden we in Mexico, waar 19,5 procent van het bbp naar de staatskas vloeit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier