In deze gemeenten dalen de belastingen

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Achttien Vlaamse gemeenten zetten het mes in de aanvullende personenbelastingen en opcentiemen op de onroerende voorheffing. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

De financiële situatie van de Vlaamse gemeenten gaat er op vooruit, leert een onderzoek van de VVSG. In november liet de vereniging, op basis van een steekproef, al weten dat de gemeenten geen plannen hadden om de belastingen te verhogen. En nu blijkt dat die belastingen in achttien gemeenten dit jaar zelfs dalen.

Dalende aanvullende personenbelastingen

Vijftien gemeenten snoeien in de aanvullende personenbelastingen en geen enkel gemeente verhoogt het tarief, laat VVSG weten in een persbericht. Daardoor daalt het gemiddelde APB-tarief naar het niveau van 2014, 7,27 procent. Inwoners van De Panne, Knokke-Heist en Koksijde moeten ook dit jaar geen aanvullende personenbelastingen betalen. Wie in Wachtbeke, Riemst, Sint-Niklaas of Scherpenheuvel-Zichem woont heeft minder geluk. Daar betalen de inwoners 8,5 procent aanvullende personenbelasting. In Mesen lopen de aanvullende personenbelastingen zelfs op tot 9 procent.

In deze gemeenten dalen de aanvullende personenbelastingen:

 1. Berlaar: van 8,1 naar 7,8 procent
 2. Blankenberge: van 6,5 naar 6,4 procent
 3. Geraardsbergen: van 8 naar 7,9 procent
 4. Halle: van 7,9 naar 7,8 procent
 5. Heuvelland: van 9 naar 8,7 procent
 6. Kluisbergen: van 7,5 naar 6,5 procent
 7. Lokeren: van 7,5 naar 7 procent
 8. Niel: van 8,3 naar 8,2 procent
 9. Puurs: van 7,8 naar 7,7 procent
 10. Sint-Amands: van 8,5 naar 8,3 procent
 11. Sint-Katelijne-Waver: van 7,5 naar 7,4 procent
 12. Steenokkerzeel: van 7 naar 6,7 procent
 13. Veurne: van 7,7 naar 7 procent
 14. Willebroek: van 8 naar 7,9 procent
 15. Wommelgem: van 5,5 naar 5 procent

Opcentiemen

De VVSG heeft ook goed nieuws voor mensen die in Bree, Halle, Hove, Mechelen en Putte wonen. Daar hebben de gemeentebesturen beslist de opcentiemen op de onroerende voorheffing te verlagen. Baarle-Hertog en Geel laten het tarief dan weer stijgen. Hierdoor blijft het gemiddelde OOV-tarief op 1397.

Halle is de enige stad waar beide belastingen een duik nemen. Op de site van de VVSG kun je de belastingen van de verschillende gemeenten met elkaar vergelijken. De vereniging houdt weliswaar enkel rekening met de aanvullende personenbelastingen en opcentiemen. Gemeentelijke milieubelastingen of belastingen op tweede verblijven zijn maar enkele zaken die de vereniging niet heeft opgenomen in het overzicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content