Hoe vermijden dat je twee keer erfbelastingen betaalt door kleine vergetelheid

© iStock

Als één van de ouders sterft, is het aangewezen om de naam van de banrekeningen aan te passen. Vaak gebeurt dat niet en dan riskeer je 2 keer erfbelasting te betalen. Hoe kan je dat eenvoudig vermijden?

Een ouder overlijdt

Stel dat moeder overlijdt, zodat vader en de 2 kinderen erven. Op de nalatenschap van moeder krijgen de kinderen in principe de blote eigendom en vader het vruchtgebruik. Dat voorziet de wet als er geen testament is.

In de praktijk

In de praktijk is het vaak zo dat de kinderen na het overlijden gewoon alles op zijn beloop laten tot uiteindelijk ook vader overlijdt. Voor banktegoeden, zoals spaarrekeningen en effectenrekeningen is dat absoluut af te raden. Want als de bankrekening op naam van de langstlevende ouder (vader) blijft staan, vallen ze bij het overlijden van vader nog eens in zijn erfenis en zullen de kinderen een tweede keer erfbelasting betalen

Hoe best oplossen?

Om dit te vermijden is het aan te na een overlijden de bankrekeningen te laten aanpassen en dus de naam van de titularis van de rekening te wijzigen. Een praktische oplossing is dat je bijvoorbeeld bv. de naam van de rekening laat wijzigen in “onverdeeldheid familie Janssens”, zodat voor het de fiscus later duidelijk is dat deze rekening voortkomt uit een vroegere erfenis. Een kleine moeite die je heel wat problemen kan besparen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content