Hoe slechts 3 procent schenkingsrechten betalen op een woning?

© iStock

Wie de zaken verstandig aanpakt zal er vaak in slagen om onroerend goed aan de kinderen te schenken aan slechts 3 procent. Hoe pak je dat juist aan?

Lagere schenkingsrechten

Sinds vorige zomer is het schenken van onroerend goed een stuk goedkoper geworden in Vlaanderen. Sinds begin dit jaar past Brussel dezelfde lage tarieven toe, en Wallonië heeft ook een verlaagd tarief ingevoerd dat iets hoger ligt. Let wel, het is de woonplaats van de schenker die bepaalt welke schenkbelasting van toepassing is. Een Gentenaar die zijn chalet in de Ardennen schenkt aan zijn kinderen valt dus onder de Vlaamse schenkbelasting.

Vlaanderen en Brussel

Als ouders aan hun kinderen schenken dan betaalt men op de eerste schijf van 150.000 euro slechts 3 procent schenkbelasting. In de praktijk komt dit er vaak op neer dat er slechts 3 procent op het volledige geschonken pand moet betaald worden. Want die grens van 150.000 geldt immers “per pakketje”.

Stel dat de ouders een appartement aan zee hebben met een waarde van 600.000 euro en dit willen schenken aan hun 2 kinderen. Aangezien beide ouders aan hun 2 kinderen schenken hebben we 4 “pakketjes” van 150.000 euro waarop telkens opnieuw het laagste tarief van 3 procent van toepassing is. De totale schenkbelasting op het kustappartement bedraagt daardoor slechts 3 procent.

Wallonië is duurder

Hier ligt de nieuwe schenkbelasting iets hoger. Op de eerste 25.000 euro betaal je 3 procent, 4 procent tot 100.000 euro en vanaf 100.000 euro al 9 procent en klimt het verder. Hier loopt de schenkbelasting dus vlug op voor pakketjes boven de 100.000 in plaats van 150.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content