Hoe maak je de kosten van een huwelijksfeest fiscaal aftrekbaar?
Huwelijksfeesten hebben soms een beroepsmatig karakter. Ze zijn de gelegenheid om zakenrelaties uit te nodigen en met elkaar in contact te brengen. Toch kijkt de fiscus argwanend toe. Hij vreest immers dat de belastingplichtige private kosten wil afwentelen op zijn beroepsinkomsten.
De kosten van een huwelijksfeest fiscaal recupereren werkt argwaan bij de fiscus. Ook de rechtspraak is in het algemeen streng. Zelfs wanneer principieel wordt aanvaard dat het niet uitgesloten is dat op een dergelijk feest zakenrelaties worden uitgenodigd met het oog op het tot stand brengen van goede zakelijke betrekkingen, blokkeert de zaak veelal op het vlak van het bewijs.
Hoe kan je immers aantonen dat een gast uitgenodigd wordt als vriend of kennis dan wel als beroepsrelatie? Er wordt van alles geprobeerd (zoals gastenlijsten met vermelding van hoedanigheid van de genodigde, visitekaartjes, foto’s, …), maar met weinig succes.
Wat werkt wel ?
Uit recente rechtspraak blijkt dat het organiseren van een apart feest of receptie wel overtuigt. Zo aanvaardde de rechtbank van Brugge de ingebrachte kosten van een huwelijksfeest. Het feest in kwestie was een afzonderlijk, derde feest (naast een receptie en een avondfeest), uitsluitend voor bestemd voor zakenrelaties.
Aftrekbaar als restaurant-, en dus niet als receptiekost
In de regel worden de kosten van een huwelijksfeest, als ze al worden aanvaard, aanzien als receptiekosten, zodat een aftrek van 50 procent van toepassing is.
Opmerkelijk in het voormeld vonnis is dat de kosten worden aanzien als restaurantkosten, en dus niet als receptiekosten, zodat er een aftrek van 69 procent van toepassing is. De reden hiervoor was dat de genodigden op het feest konden genieten van diverse maaltijden aan verschillende standen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier