Geen lagere accijnzen voor wijn en sterkedrank

© iStock

Het zomerakkoord brengt geen goedkopere tarieven voor wijn en gedistilleerde dranken mee.

Drankfederatie Vinum Et Spiritus betreurt dat de federale regering de accijnstarieven op wijn en gedistilleerde dranken niet heeft verlaagd tijdens de begrotingswerkzaamheden.

“Een verminderde vennootschapsbelasting versterkt de concurrentiekracht van onze ondernemingen namelijk niet wanneer de echte oorzaken voor een steeds toenemende grenshandel en illegale handel niet kordaat worden aangepakt”, zegt directeur Geert Van Lerberghe.

De federatie voor wijn en gedistilleerde drank klaagt al langer de accijnsverhoging aan van november 2015. Ze voert daarbij aan dat Belgen steeds vaker de grens overtrekken om drank te kopen, waardoor de verkoop in eigen land terugvalt.

Bovendien werkt ze de illegale verkoop in de hand en heeft ze niet tot een gedragswijziging – en effecten op de volksgezondheid – geleid bij de bevolking, aldus de federatie.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt stelde de voorbije maanden eveneens dat een accijnsverlaging bespreekbaar moet zijn. Dat die er niet kwam in het kader van het begrotingsakkoord, stelt Vinum et Spiritus dan ook teleur.

Volgens directeur Van Lerberghe kan enkel een significante daling ervoor zorgen dat Belgen hun dranken opnieuw in ons land kopen en de accijnzen naar de Belgische schatkist vloeien.

“Wij kunnen vandaag enkel vaststellen dat de regering het nog niet opportuun acht het bloeden van de sector te stelpen.”

Partner Content