Franse snelwegentol gaat omhoog

Snelweg © BELGA

Over de Franse autosnelwegen rijden zal de komende jaren iets duurder worden. Dat is nodig om de plannen van de Franse regering – 1 miljard euro investeren in het snelwegennet – te kunnen financieren. Dat heeft de Franse staatssecretaris voor verkeer Alain Vidalies zondag aangekondigd in “Journal du Dimanche”.

Het gebruik van de autosnelwegen zou tussen 2018 en 2020 elk jaar 0,3 tot 0,4 procent duurder worden. Behalve de weggebruikers zouden ook de lokale entiteiten moeten bijdragen om de werken te kunnen uitvoeren. Het gaat onder meer om verkeerswisselaars, carpoolparkings, ecoducten en geluidswerende wanden. Volgens de staatssecretaris zouden de werkzaamheden goed zijn voor 5.000 banen.

Hoeveel tol je betaalt in Frankrijk, hangt onder meer af van hoever je rijdt. Rij je bijvoorbeeld van Metz naar Parijs, dan betaal je momenteel 25 euro. Jaarlijks zou er dan ongeveer 10 cent bijkomen in het kader van dit plan. Ook andere verhogingen, afgesproken in de concessieovereenkomsten, zijn mogelijk. Het investeringsplan zou maandag officieel voorgesteld worden.

Tol berekenen

Op de site autoroutes.fr kan je berekenen hoeveel tol je moet betalen voor een bepaalde type wagen en traject. Een normale personenwagen behoort doorgaans tot ‘categorie 1.’ Voor wie bijvoorbeeld met een campingwagen rijdt, is het niet altijd even duidelijk tot welke categorie het voertuig behoort. Zo moet je onder meer rekening houden met het hoogste punt van het voertuig. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content