Fiscus gaat immo-en verkoopwebsites screenen in jacht op fraude

Elke Sleurs (N-VA) © BELGA

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) gaat populaire websites waarop vastgoed wordt aangeboden screenen om ontduiking van registratierechten en niet-aangegeven makelaarslonen aan te pakken.

Dat melden L’Echo en De Tijd dinsdag.

De bedoeling is dat het Belgian Internet Service Center (BISC), dat binnen de BBI focust op internetfraude, de voornaamste sites met vastgoed screent om ontduiking van registratierechten, inkomstenbelasting en btw op te sporen. Er wordt een half miljard euro geïnvesteerd in de uitbouw van het BISC.

“De praktijken van vastgoedkantoren en makelaars zullen worden gecontroleerd”, is te horen op het kabinet van Elke Sleurs (N-VA), de staatssecretaris voor de Bestrijding van de Fiscale Fraude. “Want in de praktijk worden vaak bewust sporen gewist van hun tussenkomst bij de verkoop van een onroerend goed.”

Ook eBay in het vizier

Maar niet alleen immosites, ook populaire verkoopsites zoals eBay komen in het vizier. “Zo zal worden nagegaan of iemand als ‘veelplaatser’ regelmatig wagens verkoopt of regelmatig andere gebruiksnamen hanteert. Zo iemand moet zich als professionele verkoper laten registreren en aan zijn fiscale verplichtingen voldoen.”

Daarnaast wil Sleurs het BISC inschakelen voor de opsporing van namaakgeneesmiddelen op het internet. Daarbij werken Economische Zaken, de douane en het Agentschap voor de Voedselveiligheid samen.

De regering- Michel heeft beslist om 100 mensen extra in te zetten bij de BBI. Momenteel telt de Bijzondere Belastinginspectie 600 personeelsleden. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content