‘Enkel Vlamingen zullen ontdoken successierechten kunnen regulariseren’

Van Overtveldt © BELGA

Het ziet er naar uit dat de procedure voor fiscale regularisatie van start zal gaan zonder een akkoord met Brussel en Wallonië. Dat betekent onder meer dat de Walen en Brusselaars hun ontdoken successierechten niet gaan kunnen regulariseren.

Wallonië en Brussel blijven de geplande fiscale regularisaties van de federale regering blokken. In een interview met Knack benadrukt Johan Van Overtveldt, minister van Financiën dat de regularisatieprocedure er hoe dan ook komt. Nadat de Raad van State in december bezwaren had geuit over een eerder wetsontwerp heeft de minister de wetteksten herschreven. Het adviesorgaan had onder meer opmerkingen over de bevoegdheidsverdelingen.

“Na die bezwaren hebben we op een uitputtende manier tal van formele en informele contacten gehad met de gewesten. Ik merk vanuit Vlaanderen een zeer grote bereidheid om tot een akkoord te komen, maar Brussel en Wallonië geven voorlopig niet thuis”, aldus Van Overtveldt.

Staatshervorming

Wie regulariseert, zal helemaal boven water moeten komen

En daar knelt nu net het schoentje. Sinds de zesde staatshervorming zijn de gewesten onder meer bevoegd voor de successierechten, wat betekent dat enkel de Vlamingen ontdoken successierechten gaan kunnen regulariseren.

Wanneer de procedure van fiscale regularisaties van start zal gaan is nog niet duidelijk, maar de minister laat weten hij dat de aangepast wettekst nog voor de zomerreces gestemd wilt krijgen. “Ik hoop dat de mensen inzien dat het net zich sluit. Wie regulariseert, zal helemaal boven water moeten komen”, aldus Van Overtveldt. De regering hoopt alsnog dit jaar 250 miljoen euro op te halen met de fiscale regularisaties.

Tarieven

Volgens de wettekst, die door de regering in maart is goedgekeurd, worden de geregulariseerde bedragen belast tegen het normale basistarief, verhoogd met 22 of 37 percentpunten naargelang de aard van de aangegeven bedragen. Het aantal percentpunten verhoogt jaarlijks tot maximaal 26 of 41 percentpunten in 2021.

Daarnaast roept het ontwerp een permanent systeem in het leven voor de regularisatie van sociale bijdragen. De verschuldigde bijdragen worden verhoogd met 15 percentpunten, met een jaarlijkse verhoging tot een maximum van 20 percentpunten. Door de tarieven elk jaar te verhogen hoopt de regering meer druk te zetten op de zwartspaarders. Zij kunnen slechts een keer hun zwart geld regulariseren. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content