‘Elektrische bedrijfswagens financieel voordeliger voor bedrijven en werknemers’

© iStock

Het is voor bedrijven financieel voordelig om elektrische en CNG-bedrijfsvoertuigen te leasen in plaats van een gewone wagen. Ook de werknemers profiteren er mee van. Dat blijkt uit de berekening van de ’total cost of ownership’ door TCOPlus in opdracht van VOKA-Kamer van Koophandel en de provincie Vlaams-Brabant.

Uit een online-enquête bij 2.000 werknemers van Vlaams-Brabantse bedrijven blijkt volgens Bart Vanham van TCOPlus dat 55 procent zijn woonwerk-, dienst- en privéverplaatsingen met een elektrische wagen zou kunnen doen, met uitzondering van exceptionele, verre verplaatsingen waarvoor best een dieselwagen dient te worden ingezet. Dit laatste is volgens Vanham geen probleem, aangezien dit doorgaans in het lease-aanbod vervat zit.

“Dit percentage zou nog met 10 procent kunnen stijgen mits een verbeterd aanbod qua laadinfrastructuur. Zowat 45 procent van de ondervraagden stelt immers dat zij de elektrische wagen thuis niet kunnen of willen laden. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die op een appartement wonen”, aldus Vanham.

Ook voor werknemer interessant

Ook voor de werknemer is het voordeliger vermits die bij gebruik van een duurzame bedrijfswagen minder belasting moet betalen op ‘voordelen van alle aard”

Het is vooral omwille van de fiscale voordelen en ook de lagere brandstofkosten dat het voor bedrijven financieel interessanter is om een CNG- of elektrische wagen te leasen dan een dieselwagen.

“Ook voor de werknemer is het financieel voordeliger vermits die bij gebruik van een duurzame bedrijfswagen minder belasting moet betalen op ‘voordelen van alle aard’. Als de overheid het te betalen minimum van 1.250 euro zou laten vallen en enkel nog het minimum van 4 procent hanteert, wordt dit financieel nog interessanter. Als de werknemer bovendien bereid zou zijn om dit voordeel aan het bedrijf over te maken, wordt het ook interessant om de gemiddelde wagen te vervangen door een elektrische auto van een hogere categorie”, aldus Vanham.

Vlootscan-tool

De ontwikkelde Online Vlootscan-tool biedt bedrijven een handig instrument om de voordelen te berekenen van de overschakeling naar duurzame wagens. Deze scan brengt aankoopprijs of leasingtarief, fiscale voordelen, brandstof- en onderhoudskosten in rekening en geeft bedrijven snel een idee van de winsten die ze kunnen maken wanneer ze voor duurzame wagens kiezen.

Ook bij aankoop van een groene bedrijfswagens is de hogere prijs immers al op een paar jaar terugverdiend. Voor wie niet elektrisch kan rijden, zijn hybride en in mindere mate CNG-wagens een goedkoper alternatief dan dieselwagens. Enkel werknemers die veel lange afstanden afleggen zijn gebaat bij een dieselwagen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content