Jan Tuerlinckx
‘De winsten op cryptomunten worden op dezelfde manier belast als die op andere beleggingen’
‘Winst maken en die herbeleggen valt onder de definitie van een ‘normaal beheer’ van het privévermogen. Als u belegt in cryptomunten zoals u dat in andere munten had kunnen doen, zal dat geen fiscale problemen opleveren.’ Dat zegt Jan Tuerlinckx, advocaat-vennoot bij Tuerlinckx Fiscale Advocaten.
Cryptomunten staan de jongste weken volop in de belangstelling. De waarde van bitcoin en andere virtuele munten scheert hoge toppen. Wie ze heeft gekocht, maakt al eens het rekensommetje van wat hij er in ‘echt’ geld aan verdiend heeft. En vraagt zich met een bang hart af of hij belastingen moet betalen op zijn winst.
De eerste vaststelling is dat België geen uitdrukkelijke fiscale regelgeving voor cryptomunten heeft. Dat betekent niet dat de fiscale behandeling moeilijk, ingewikkelder of meer onzeker zou zijn dan bij andere beleggingsproducten. Want er is ook geen specifieke fiscale wetgeving voor opbrengsten uit bijvoorbeeld Amerikaanse dollar of Brits pond. België aanvaardt, in navolging van een beslissing van het Europees Hof van Justitie uit 2015, dat de bitcoin een wettig betaalmiddel is. Daardoor is de handel in digitale munten overigens ook vrijgesteld van btw.
De winsten op cryptomunten worden op dezelfde manier belast als die op andere beleggingen
De winsten op cryptomunten worden bijgevolg op dezelfde manier belast als die op andere beleggingen. In het kader van het normale beheer van het privévermogen zijn de winsten vrijgesteld van belastingen. Winst maken en die herbeleggen valt onder de definitie van een ‘normaal beheer’ van het privévermogen. Als u belegt in cryptomunten zoals u dat in andere munten had kunnen doen, zal dat geen fiscale problemen opleveren. Het feit dat beleggingen – verwacht of onverwacht – hoge toppen scheren, doet niets af aan het karakter van ‘normaal beheer’.
Om buiten die grenzen te treden, moeten toch al straffe zaken gebeuren. Indicaties zijn bijvoorbeeld beleggen met geleend geld of het gebruik van professionele of semi-professionele middelen. Zo’n geval werd onlangs aan de rulingcommissie voorgelegd. Het ging om een student die in het kader van zijn studies een applicatie had ontwikkeld waarmee hij automatisch bitcoins kocht en verkocht. Daar haalde hij opbrengsten uit. De rulingcommissie oordeelde dat in dit specifieke geval de winst als divers inkomen tegen het tarief van 33 procent belast moest worden.
Het is cruciaal dat u ook uw beleggingen in de digitale wereld goed documenteert
Maar daaruit mag niet afgeleid worden dat opbrengsten uit cryptomunten altijd als divers inkomen belast worden. In dit geval werd de belasting niet geheven omdat de winsten uit beleggingen in bitcoin kwamen, maar door de heel specifieke wijze waarop de meerwaarden gerealiseerd werden. Had de student dezelfde methodiek ontwikkeld voor bijvoorbeeld beursgenoteerde aandelen, dan was de uitkomst van de ruling identiek geweest. De fiscale behandeling van cryptomunten is dus niet cryptisch; ze is integendeel heel helder.
Hou er wel rekening mee dat uw bankier weleens argwanend kan worden. Op het moment dat u een belegging in cryptomunten omzet in echt geld, kan plotseling veel geld op uw bankrekening verschijnen. Bankiers zijn, in het kader van de witwaspreventie, extra alert telkens er vermogen bovenkomt, wordt gerealiseerd of omgezet in geld. Zij moeten dan vragen hoe dat vermogen is verworven en opgebouwd.
Het is dan ook cruciaal dat u ook uw beleggingen in de digitale wereld goed documenteert. Per slot van rekening zijn de cryptomunten precies ontwikkeld om het bestaande financiële bestel te kunnen uitschakelen. Hou dus goed voor ogen dat wanneer u dan terugkeert naar dat traditionele bestel, u de oorsprong van uw winsten moet kunnen bewijzen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier