Danny Reweghs

De invoering van een speculatietaks was een stommiteit

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De speculatietaks moet de regering 34 miljoen euro opleveren. “Maar zelfs dat bedrag is veel te hoog gegrepen”, schrijft Danny Reweghs, beursanalist bij MoneyTalk.

In het kader van de taxshift werden de inkomsten uit vermogen zwaarder belast. Vooreerst een verhoging van de roerende voorheffing (RV) op interesten uit obligaties en dividenden op aandelen van 25 naar 27 procent. Daarnaast werd de speculatiebelasting ingevoerd. Sinds begin dit jaar wordt het verkopen van beursgenoteerde aandelen met meerwaarde, binnen de zes maanden na aankoop, met liefst 33 procent belast.

Bovendien mogen gerealiseerde minwaarden onbegrijpelijk genoeg niet worden afgetrokken van de meerwaarden. De regering rekent op een schamele 34 miljoen EUR nieuwe inkomsten, maar zelfs dat bedrag is veel te hoog gegrepen. Zelfs de minister van financiën Johan Van Overtveldt geeft inmiddels toe dat er aanpassingen nodig zijn. De kroniek van een aangekondigde flop dus.

Ambetant

De speculatietaks is een belasting waar iedereen ambetant van wordt”

Zeker als het om een soort taks gaat waar iedereen ambetant van wordt. Want die heeft grote gevolgen voor de betrokken partijen . Als we naar de cijfers van de meeste brokers kijken, zien we een terugval van de handel met een derde. Niet alleen slecht nieuws voor de onlinebrokers zoals Binck Bank en Keytrade Bank, maar ook voor de staat zelf. Want duizenden transacties minder, betekent ook een daling van de beurstaks op die transacties.

Een daling die zelfs hoger dreigt te liggen dan de gehele opbrengst van de speculatiebelasting. Bovendien is de liquiditeit in de small & midcapsaandelen nog verder verschraald. Ook heeft voorlopig enkel ASIT Biotech het aangedurfd naar de Brusselse beurs te trekken. Een flop, want de interesse van de Belgische particuliere belegger was zo goed als onbestaande.

Stille dood?

Het overgrote deel van de particuliere beleggers voelen zich ernstig geremd in hun handelen en dat voor enkele ‘symbolische’ miljoenen, die de kritiek vanuit de vakbonden over een veel te beperkte bijdrage van de vermogenden toch niet zal intomen. Er zijn nog steeds heel wat praktische problemen, vooral inzake opties die recent nog eens door Febelfin, de overkoepelende organisatie van de financiële sector zijn aangehaald. Er komt echter geen reactie meer vanwege het ministerie van financiën.

Dat kan er op wijzen dat het ook in de politieke wereld begint te dagen dat het invoeren van de speculatiebelasting een stommiteit was, die men best een stille dood laat sterven.

‘Dual income tax’

We kunnen alleen maar hopen dat de zomer raad brengt en de rede zegeviert

Het afschaffen op zich zou uiteraard een prima zaak zijn. Vrees is echter dat er iets in de plaats komt. Hoe absurd ook en zeker geen oplossing voor het gebrek aan economische groei in ons land. De RV naar 30%? Vrees is echter dat de vermogenswinstbelasting zonder tijdslimiet op de onderhandelingstafel zal liggen deze zomer tijdens de opmaak van de begroting 2017. Dit in het kader van de filosofie van de ‘dual income tax’, het belasten van alle inkomsten, uit arbeid én kapitaal.

We kunnen alleen maar hopen dat de zomer raad brengt en de rede zegeviert. De extreem lage rente, de forse verhogingen van de beurstaks en de roerende voorheffing hebben al voor vele miljarden extra aan vermogensbelasting gezorgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content