Belgen hebben al 1.800 landgenoten verklikt bij de fiscus

. © iStock

De afgelopen zeven maanden heeft de belastingdienst al 1,811 spontane verklikkingen ontvangen. Dat zijn er 200 meer dan dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën.

Het aantal Belgen die landgenoten spontaan verklikken bij de fiscus blijft toenemen. In 2009 stond de teller op 510, terwijl dat aantal vorig jaar ruim vijf keer hoger lag op 2.625. Dat schrijft De Tijd. Die cijfers geven enkel maar een beeld van de verklikkingen bij de centrale diensten van de fiscus. Die bij een lokale belastingcontroleur worden niet geregistreerd.

Ex-werknemers

De verklikkers zijn meestal ex-werknemers en ex-echtgenoten, maar een verklikking kan ook volledig anoniem zijn. Volgens Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën is het niet de bedoeling dat er een echte kliklijn komt bij de fiscus.

Daarenboven leiden niet alle rapporten tot een procedure en een hogere taxatie. ‘De klacht wordt naar de lokale belastingcontroleur doorgestuurd. Die zal de ontvangen informatie aftoetsen aan de gegevens waarover de belastingdiensten beschikken’, zegt Adyns aan de krant. Bij zwartwerk worden de gevens ook doorgespeeld aan de sociale zekerheid.

Als deze trend wordt verdergezet dan sneuvelt er ook dit jaar een Belgisch record. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content