Belgen geven meer giften aan op belastingaangifte

© BELGA

Steeds meer Belgen geven giften aan goede doelen aan op hun belastingaangifte. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën.

Wie minstens 40 euro doneert aan een erkende instelling, kan 45 procent van de gift terugkrijgen via een belastingvermindering.

Voor het aanslagjaar 2014 telde de fiscus 727.049 belastingplichtigen die een gift uit 2013 aangaven. Dat zijn er 12,8 procent meer dan voor het aanslagjaar 2013. Het totale bedrag dat aangegeven werd, lag bovendien 20,7 procent hoger en bedroeg 208,2 miljoen euro.

De schenkers recupereren daar samengeteld 93,7 miljoen euro van via de belastingvermindering.

Voorwaarden

Al kan je niet voor een schenking aan eender welk doel genieten van een belastingvermindering, meldt de site van de FOD Financiën. Alleen giften aan erkende instellingen kunnen recht geven op een vermindering. De lijst met de instellingen en vereniginge kan je hier raadplegen. Onder meer een gift aan het Rode Kruis en de Koning Boudewijnstichting geven je recht op een belastingvermindering.

Wie wil schenken aan een buitenlandse vereniging moet er rekening mee houden dat de vereniging of instelling gelijkwaardig moet zijn aan een erkende Belgische vereniging of instelling. Bovendien moet die in de andere lidstaat op vergelijkbare wijze erkend zijn.

Bovendien mogen de giften nooit meer bedragen dan 10 procent van je totale netto belastbaar inkomen of 376.350 euro. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content