Belastingplichtigen moeten de fiscus nog 18,5 miljard euro

© BELGA

De Belgische belastingdienst had eind vorig jaar nog voor 18,5 miljard euro openstaande schuldvorderingen staan. Elk jaar moet de fiscus meer dan 1 miljard euro aan belastingen opgeven.

De belastingdienst had vorig jaar minder openstaande schuldvorderingen dan de voorgaande jaren. Eind 2015 moesten de belastingbetalers nog 18,5 miljard euro betalen aan de fiscus. Eind 2013 stond de teller nog op 19,8 miljard euro. Dat blijkt cijfers die Groen heeft opgevraagd. Maar slechts 863 miljoen euro van de totale som is nu opeisbaar, schrijft De Standaard.

Het grootste bedrag kan de fiscus niet onmiddellijk opeisen omdat een bedrijf bijvoorbeeld failliet is gegaan of omdat een belasting voor de rechtbank betwist wordt. Een deel daarvan gaat waarschijnlijk verloren gaan. Elk jaar moet de belastingdienst voor minstens een miljard euro aan belastingen opgeven. Zo beschouwde de fiscus eind 2015 een bedrag van 2,6 miljard euro niet invorderbaar.

‘Fiscus moet meer initiatief nemen’

Volgens Groen moet daar dringend een eind aan komen. De partij wil dat de bevoegde minister werk maakt van een correcte inning van de bestaande belastingen. “Een versterking van de algemene administratie van de inning en de invordering zou al een hele stap vooruit zijn”, zegt Kristof Calvo, de fractieleider van Groen.

Voorts pleit de partij voor een fiscus die meer initiatief neemt. Calvo wijst er op dat in 1,5 procent van de gevallen de fiscus zes maanden na het ontstaan van de schuldvordering nog geen enkel initiatief heeft genomen. Groen wil het Rekenhof een analyse laten maken van de manier waarop de fiscus werk maakt van de invordering van belastingen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content