Accijnsverhoging alcohol schiet haar doel voorbij
Het ziet ernaar uit dat de accijnsverhoging op alcoholhoudende dranken de regering meer kost dan dat ze opbrengt.
De accijnsverhoging, een onderdeel van de taxshift, dateert van november. Vooral sterke dranken werden duurder. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe meer de prijs aandikte. Voor bier bleef de prijsstijging beperkt, schrijft het Belang van Limburg.
Maar de maatregel lijkt zijn doel voorbij te schieten. Het gevolg is dat Belgen vaker drank gaan kopen in de buurlanden. Niet alleen de gewone consument trekt de grens over, ook horeca-uitbaters bevoorraden zich daar almaar vaker. Het gevolg is een daling van de btw-inkomsten.
Te optimistische vooruitzichten
“Er waren nochtans andere scenario’s mogelijk, zoals een betere verdeling van de opgelegde accijnzen”
De accijnsverhogingen moesten tussen januari en april zo’n 46 miljoen euro opbrengen. Die schatting was veel te optimistisch, leren de eerste cijfers van de federale overheidsdienst Financiën. Tussen januari en april leverden de extra accijnzen 19 miljoen euro op, terwijl de btw-inkomsten met 27 miljoen euro daalden.
Volgens Dirk Van Ham, general manager Benelux bij de sterkedrankenproducent Diageo, verliest iedereen bij de accijnsverhogingen. “Er waren nochtans andere scenario’s mogelijk, zoals een betere verdeling van de opgelegde accijnzen. Het kan toch niet dat de gedistilleerde dranken, die goed zijn voor 14 procent van de alcoholconsumptie, opdraaien voor 40 procent van de accijnsinkomsten?” zegt hij in Het Belang van Limburg.
Ook Drankenshop Broekmans in Heusden-Zolder, de grootste onafhankelijke importeur in België, uit zijn frustraties in de krant. “Als wij in onze sector in België een speler als AB InBev hadden, was de accijnsverhoging er niet gekomen. Voor de biersector gaat het om een verwaarloosbaar bedrag. Misschien uit vrees dat AB InBev anders zou vertrekken?” klinkt het.
Geert Van Lerberghe, directeur van de sectorfederatie Vinum Et Spiritus, wil met de minister van Financiën en zijn medewerkers om de tafel zitten. “Het liefst hopen we op een terugkeer naar de tarieven van voor 1 november. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de Belgen hun drank in het buitenland kopen. En dan hebben we het nog niet over de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid.” (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier