Regering lijkt haar broek te scheuren aan de speculatietaks
De speculatietaks lijkt een maat voor niets te worden. Vooral de handel in kleine aandelen lijdt onder de belasting. En dat is voornamelijk slecht nieuws voor de regering.
De speculatietaks is ingevoerd op 1 januari 2016. Wie zijn aandelen binnen de zes maanden na de aankoop weer verkoopt, moet sindsdien 33 procent belasting betalen op de meerwaarde. Minwaarden kunnen niet afgetrokken worden.
Minder interesse in kleine aandelen
Vooral speculatievere beleggers stappen in bij de beursgang van een biotechbedrijf. Vroeger verliep zo’n beursgang goed, nu niet meer
De regering rekent op een opbrengst van 34 miljoen euro, maar het ziet ernaar uit dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt die prognose moet bijstellen. Uit cijfers van Euronext, die De Tijd kon inkijken, blijkt dat de handel in kleine aandelen op de beurs van Brussel dit jaar bijna gehalveerd (-48%) is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Volgens Sven Sterckx, de voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers, heeft het marktklimaat zeker ook bijgedragen tot de daling van het aantal beurstransacties. “Maar de speculatietaks weegt zwaarder”, stelt hij.
Onder meer de biotechbedrijven hebben het daardoor moeilijk geld op te halen. Sterckx haalt in de krant het voorbeeld aan van Asit Biotech. Bij de beursgang hadden Belgische beleggers nauwelijks interesse in de aandelen van het biotechbedrijf. 90 procent van de 372.000 verkochte aandelen kwam in Franse handen terecht. “Vooral speculatievere beleggers stappen in bij de beursgang van een biotechbedrijf. Vroeger verliep zo’n beursgang goed, nu niet meer”, verduidelijkt Gorik Nelissen, het hoofd financiële markten bij Keytrade.
Minder inkomsten regering
De afgenomen appetijt bij de kleinere beleggers is slecht nieuws voor de regering. Die zal niet enkel minder geld ophalen via de speculatietaks, ze ziet ook de opbrengsten uit de beurstaks stevig slinken. Bij de aan-en verkoop van aandelen moeten beleggers 0,27 procent belastingen betalen. Voor handel in kapitalisatiefondsen betalen ze 1,32 procent en voor obligaties 0,09 procent. In een interview met MoneyTalk.be waarschuwden brokers eerder al voor de perverse effecten van de speculatietaks.
Onder meer Keytrade laat in De Tijd weten dat het de afgelopen vier maanden 55 procent minder beurstaks heeft geïnd. De speculatietaks compenseert die daling niet. De opbrengst van de beurstaks en speculatietaks samen zakte met 29 procent.
Ook het beurshuis Leleux tekende een daling van de belastinginkomsten op. De beurstaks leverde 1,1 miljoen minder op, de speculatietaks bracht ruim 471.000 euro op.
Tot slot leren de cijfers van Euronext dat de handel in middelgrote aandelen minder lijdt onder de speculatietaks. Die handel daalde de afgelopen vier maanden slechts met 2,4 procent. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier