Belastingen stijgen dit jaar met 644 miljoen euro

© belga

Regering of geen regering, dit jaar stijgt in België de belastingdruk met 644 miljoen euro. De Nationale Bank zette alle maatregelen op een rij die de belastingschroef aandraaien.

De speurtocht naar 22 miljard euro om de Belgische overheidsfinanciën uit de rode cijfers te tillen, moet nog beginnen, maar toch transfereren een aantal structurele maatregelen dit jaar al geld vanuit uw portemonnee naar de schatkist. De Nationale Bank zette deze maatregelen gisteren op een rij:

• Een hogere personenbelasting door de afschaffing van het nog resterende gedeelte van de forfaitaire vermindering voor inwoners van het Vlaams Gewest (104 miljoen euro)
• Hogere accijnzen op tabak (59 miljoen euro)
• Hogere accijnzen op diesel (188 miljoen euro)
• Hogere btw op sommige bouwgronden (97 miljoen euro)
Lagere notionele-interestaftrek door lagere referentierentevoet (280 miljoen)
• Belasting op vastgoedbevaks (50 miljoen)

Deze belastingfactuur voor gezinnen en bedrijven wordt getemperd door een hogere tegemoetkoming voor energiebesparende maatregelen (61 miljoen euro) en het systeem voor de aftrek van hypothecaire lasten voor de eigen woning zou de burger ook 95 miljoen euro belastingen besparen. Maar per saldo stijgen de belastingen dit jaar met 644 miljoen euro. Daarnaast heeft u ook de pech dat de belastingschalen dit jaar geïndexeerd worden met de relatief lagere inflatie van vorig jaar, waardoor personenbelasting geïnd via de bedrijfsvoorheffing sneller stijgt dan de arbeidsinkomens.

De grootste bijdrage voor de schatkist komt van de banken. Voor de nieuwe depositogarantieregeling betalen de banken dit jaar 452 miljoen aan de overheid, al zullen de banken deze kostprijs wellicht in mindere of meerdere mate doorrekenen aan de spaarder.

Daarnaast passeert de overheid ook langs de kassa dankzij intresten en dividenden op haar investeringen in de banken tijdens de crisis. Dat levert dit jaar 821 miljoen euro op, waarvan 600 miljoen euro van KBC.

In 2012 zouden de belastingen dan weer dalen met 614 miljoen euro, vooral omdat de Nationale Bank verwacht dat de referentierentevoet voor de berekening van de notionele-interestaftrek zal stijgen. Dat kan de schatkist 670 miljoen euro kosten. De uitkomst van de regeringsonderhandelingen kan dit plaatje natuurlijk nog grondig door elkaar gooien.

Daan Killemaes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content