Bazooka ECB lost eerste schot

© reuters

De bazooka van Draghi heeft vandaag voor het eerst geknald. Vanaf deze maand tot september 2016 zal de Europese Centrale Bank iedere maand 60 miljard euro aan overheidsobligaties en andere waardepapier opkopen.

Met de nieuwe maatregel wil de ECB de economie van de Europese deelstaten aanzwengelen. Ze wil onder andere de inflatie in de eurozone opnieuw op peil te krijgen. Daarbij mikt ECB-voorzitter Mario Draghi op een inflatie van net geen 2 procent, maar voor dit jaar wordt een nulinflatie voorspeld in de eurozone. Volgend jaar zou de stijging van de consumptieprijzen aantrekken tot 1,5 procent.

“Het opkoopprogramma zal voortduren tot de inflatie “duurzaam” in de juiste richting evolueert”, liet de voorzitter vorige week weten.

De opkoop van overheidsobligaties is een primeur voor de ECB. Andere centrale banken zoals die in de VS, Japan en Groot-Brittannië zijn daar al jaren geleden mee begonnen.

De vraag blijft of er genoeg banken en verzekeraars bereid zijn hun staatsobligaties te verkopen aan de ECB. Veel verzekeraars hebben reeds laten weten dat ze niet staan te springen om die obligaties van de hand te doen.

Negatieve rentes

Door de toenemende vraag is het rendement op meer dan de helft van de obligaties in de kernlanden van de eurozone negatief geworden. Dat meldt De Tijd. In Duitsland moeten beleggers 0,08 procent rente betalen als zij staatspapier opkopen met een termijn van vijf jaar.

Momenteel zal het effect van de bazooka niet sterk voelbaar zijn op de rente. Die zal niet veel dieper zakken omdat de obligatiemarkten geanticipeerd hebben op bazookaschoten van Draghi. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content