Banken draaien kredietkraan langzaam dicht

© belga

Door balansrestricties en nieuwe regelgeving worden de banken terughoudender in de toekenning van kredieten, zeker op lange termijn. Maar vooral de economische onzekerheid weegt.

Terwijl de bankiers in alle toonaarden ontkennen dat ze de kredietkraan dichtdraaien, klagen veel ondernemers over kredietweigeringen, hogere persoonlijke waarborgen en duur kaskrediet. Voor het eerst lijken de cijfers hun gelijk te geven.

In de eerste drie maanden van 2012 daalde het aantal kredieten verstrekt door financiële instellingen aan ondernemingen met 6,1 procent. In volume was er zelfs een daling met 14,6 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2011. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de productie van nieuwe kredieten aan het bedrijfsleven in absolute bedragen daalde.

Volgens Jan Smets, directeur van de Nationale Bank, is dit te wijten aan de dalende vraag naar krediet bij de ondernemingen en aan een voorzichter risicobeheer bij de banken. Dat laatste impliceert dat de banken sneller weigeren een bedrijf door te financieren als ze vrezen dat ze hun geld niet meer terug zullen zien. Bankier Arnaud Laviolette van ING België wijst erop dat de banken bepaalde sectoren nauwlettend in het oog houden, zoals de bouw en de vastgoedmarkt.

Ook de nieuwe kapitaal- en liquiditeitseisen van Basel III zullen drukken op de kredietverstrekking, bevestigt Marc Lauwers van Belfius Bank. De eerste slachtoffers worden volgens hem de leningen met een zeer lange looptijd: “Banken zullen terughoudender zijn om leningen met een looptijd van 20 jaar of meer toe te kennen. Daar horen hypotheekleningen bij, maar ook projectfinanciering.” (P.C.)

Lees meer over de verwachte kredietverstrakking in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content