Bakkers en slagers hoeven elektronische maaltijdcheque niet

De elektronische variant van de maaltijdcheque rukt snel op. Al 400.000 werknemers gebruikt hem. Maar, zo blijkt, in lokale zelfstandige voedingswinkels wordt hij amper gebruikt. Te duur, luidt het bij bakker en slager.

De papieren maaltijdcheque bracht een hele hoop kosten en administratieve rompslomp met zich mee, en dit zowel voor de bedrijven, de werknemers als de handelaars. Elk jaar werden er zo maar even 250 miljoen stuks van gemaakt, wat overeenstemt met meer dan 20 ton papier. Onder impuls van toenmalig minister van Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne werd een oplossing gevonden in de digitalisering van de maaltijdcheques. Eind 2011 waren de zogenaamde e-cheques een feit, en die blijken het erg goed te doen. Bijna een kwart van de werknemers die maaltijdcheques ontvangen, heeft al gekozen voor de digitale variant. Dat is wel erg veel op zo’n korte tijd. Maar bij de lokale zelfstandige voedingswinkels blijken de elektronische cheques (voorlopig) geen succes, zo melden de zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ. Betalen met e-cheques is mogelijk bij zo’n 8 procent van de bakkers, slagers en broodjeszaken, maar slechts 1 procent van de klanten doet het. Dat maakt de nieuwe vorm van betalen wel erg duur, vooral wanneer men weet dat bij een derde van de winkels in kwestie de betaalterminal ongebruikt blijft. Volgens Unizo zou een betaling met een e-cheque de handelaar niet meer mogen kosten dan met een bankkaart, maar dat is enkel het geval bij twee aanbieders: Monizze en Eve. De organisatie wil dat de twee andere spelers, Sodexo en Edenred, dit voorbeeld volgen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content