Auto werd iets goedkoper in België

© belga

De gemiddelde autoprijs in ons land is in 2009 met 0,5 procent gedaald. Dat meldt de EU-Commissie vrijdag.

Hoewel de prijsverschillen tussen lidstaten kleiner worden, blijkt uit een analyse van de cijfers dat de in ons land populairste wagens vooral in de Oost-Europese lidstaten het goedkoopst aangekocht kunnen worden.

Uit cijfers van autofederatie Febiac staat de Renault Megane tijdens de eerste elf maanden van 2009 als de meest verkochte nieuwe wagen in ons land bovenaan. De Volkswagen Golf en de Ford Fiesta komen op twee en drie. Het zijn die drie modellen die de Commissie opgenomen heeft in haar overzicht van de prijsevoluties in de hele Europese Unie (EU).

Voor de Megane vroeg fabrikant Renault in België in 2009 22.000 euro, inclusief btw. Onder alle landen in de Unie kon dat model voor 17.795 euro echter het goedkoopst aangeschaft worden in Bulgarije.

Een VW Golf kostte 17.571 euro in België, tegenover 13.239 euro in Tsjechië. Ook de Ford Fiesta was in Tsjechië met 10.773 euro het goedkoopst, terwijl de Belgen er 14.430 euro voor neertelden.

De Europese Commissie toont zich tevreden dat de prijsverschillen tussen de lidstaten vorig jaar kleiner werden. Maar, “zelfs met een perfect concurrentiebeleid kan het prijsverschil nooit nul zijn. Er moet altijd rekening worden gehouden met parameters als nationale loonkosten, transportkosten en de huur van gebouwen. De prijzen zullen normaal ook hoger liggen in verstedelijkt gebied,” luidt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content