Assuralia wil toegang zwaar zieken tot schuldsaldoverzekering aanvechten

Assuralia, de federatie van de verzekeringsondernemingen, gaat het voorstel waarbij zwaar zieke personen toegang zouden moeten krijgen tot de schuldsaldoverzekering, aanvechten voor het Grondwettelijk Hof.

Dat maakte men dinsdag bekend bij de voorstelling van een memorandum voor de volgende regering. “Deze wet is onwerkbaar en verzekeringstechnisch onrealistisch”, zo luidt het bij Assuralia.

De wet rond de nieuwe schuldsaldoverzekering dateert van 21 januari 2010 en zou ten laatste op 3 februari 2011 in werking treden.

Volgens deze wet dient een dossier voor een schuldsaldoverzekering vanaf 1 euro bijpremie voor een nieuwe evaluatie te worden overgemaakt aan de herverzekeraar en vervolgens aan een soort tariferingsbureau. “Bijvoorbeeld het dossier van een roker zal altijd een ‘second opinion’ behoeven. In plaats van 2.000 à 4.000 dossiers zullen er al snel 50.000 dossiers onder de regeling vallen”, waarschuwde Assuralia.

Daarnaast wordt ook de correcte evaluatie van het risico bemoeilijkt, aldus de federatie, “want er moet een standaard medische vragenlijst worden gebruikt waarvan niet mag worden afgeweken. Gevallen waarin een medisch onderzoek mag worden gevraagd, zullen beperkend worden opgesomd”.

Assuralia gaat de wet dus aanvechten, maar tegelijk beklemtoont de federatie “dat ze de bezorgdheid van patiënten en overheid deelt”. Ze stelt daarom een alternatieve oplossing voor waarbij de overheid het stuk van de bijpremie ten laste zou nemen. De verliezen van het tariferingsbureau zouden op hun beurt worden verdeeld onder de verzekeringssector, de kredietinstellingen en de overheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content