Arco-waarborg houdt voorlopig stand

Het Grondwettelijk Hof heeft de heropening van de debatten rond de staatswaarborg voor Arco-coöperanten bevolen. Daardoor houdt de omstreden waarborg voorlopig stand.
De rechtszaak was aangespannen door de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) en enkele individuele beleggers. Zij trokken om principiële redenen naar de Raad van State tegen de koninklijke besluiten waarmee de federale regering een overheidswaarborg toekende aan de Arco-coöperanten.
Nadat eind 2011 Dexia ten val kwam en hierbij de Arco-vennootschappen Arcopar, Arcofin en Arcoplus meesleurde en tot vereffening dwong, werd de waarborg verleend voor de coöperanten van Arco, de financiële arm van het ACW. De inleg van de coöperanten wordt volgens de garantie vergoed, als bij het afsluiten van de vereffening zou blijken dat er onvoldoende geld is voor de vergoeding.
De VFB argumenteerde dat het niet kon dat de regering enkel oog had voor de bescherming van de 800.000 Arco-coöperanten, terwijl de andere aandeelhouders van Dexia wél in de kou bleven staan.
Raad van State
De Nederlandstalige kamer van de Raad van State besliste in maart vorig jaar om de beroepen tegen de Arco-waarborgen grotendeels te verwerpen. Er werd tegelijk wel een prejudiciële vraag gesteld aan het Grondwettelijk Hof, of er al dan niet sprake was van discriminatie tussen de Arco-coöperanten en Dexia-aandeelhouders.
Nieuw voorstel VFB
Volgens de Vlaamse Beleggersfederatie (VFB) heeft het Grondwettelijk Hof de netelige kwestie over de staatswaarborg voor de Arco-coöperanten donderdag over de verkiezingen getild, waarmee dit dossier ‘op de tafel van de regeringsonderhandelaars’ zal komen. In een reactie op de beslissing van het Hof heeft de VFB alvast een nieuw voorstel klaar tot compensatie voor alle Arco- en Dexia-aandeelhouders.
Belfius privatiseren
Concreet stelt VFB voor om aan de ene kant zoveel mogelijk aandeelhouderswaarde op te bouwen bij Dexia, en aan de andere kant de zwaarst getroffen spaarders te vergoeden. Daar zou de belastingbetaler niet voor moeten opdraaien, maar wel Belfius – de Belgische bankactiviteit die indertijd van Dexia werd afgesplitst en door de overheid genationaliseerd. De beleggersfederatie maakt zich sterk dat Belfius binnen vijf jaar rijp is ‘op de een of andere manier geprivatiseerd te worden’. De VFB raamt de meerwaarde van een mogelijke privatisering op 1 miljard euro. Met dat bedrag zou alvast een deel van de schadevergoeding voor de slachtoffers gedekt kunnen worden.
Tijdelijk fonds
Om de ergste nood op korte termijn te lenigen denkt de VFB aan een tijdelijk fonds van de overheid of het ACW ‘waarmee meteen aan schrijnende gevallen kan worden tegemoet gekomen’. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier