Arbeidskosten in België stijgen sneller dan Europees gemiddelde
Arbeid wordt in ons land sneller duurder dan het gemiddelde in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Eurostat.
Voor het berekenen van de arbeidskosten hanteert Eurostat twee componenten : de verloning van werknemers en de niet-loonkosten.
In het tweede kwartaal van 2012 zijn de arbeidskosten in de EU – waarin behalve de lonen ook de sociale bijdragen en belastingen vervat liggen – gemiddeld met 1,8 procent gestegen tegenover dezelfde periode een jaar eerder. In de eurozone namen de loonkosten met gemiddeld 1,6 procent toe. In diezelfde periode werd arbeid in België 2,7 procent duurder.
De niet-loonkosten – zoals sociale bijdragen en belastingen – namen in ons land in diezelfde periode toe met 2,8 procent. Voor de EU lag het gemiddelde 1,9 procent (verloning) en 1,4 procent (niet-loonkosten) hoger.
In Nederland stegen de volledige arbeidskosten in het tweede kwartaal met slechts 0,5 procent. De niet-loonkosten namen er wel met 2,6 procent toe. In Duitsland werd arbeid 2,5 procent duurder, in Frankrijk 2 procent.
De arbeidskosten liepen het meest op in Roemenië (+ 7,1 procent), Finland (+ 4,9 procent), Bulgarije en Letland (beide + 4,8 procent), en het minst in Ierland (+ 0,4 procent), Spanje en Nederland (beide + 0,5 procent).
Uit een eerdere studie van het Europees statistiekbureau bleek dat voor arbeid in de EU vorig jaar nergens zo veel betaald werd als in België. Werkgevers betaalden in ons land 39,30 euro per uur arbeid, terwijl het EU-gemiddelde 23,10 euro bedroeg. (BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier