Arbeid fors duurder in Duitsland

© belga

De loonkosten in Duitsland zijn het afgelopen jaar sterk toegenomen. Dat meldt het Duitse bureau voor de Statistiek in Wiesbaden maandag.

De loonkosten in Duitsland zijn het afgelopen jaar sterk toegenomen. Dat meldt het Duitse bureau voor de Statistiek in Wiesbaden maandag. De loonkosten per gepresteerd uur zijn in 2012 met 2,6 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Die stijging ligt duidelijk boven het langetermijngemiddelde van een toename van 1,6 procent.

Enkel in 2011 lag de stijging van de loonkosten nog groter. Toen werd arbeid 2,8 procent duurder.

De toename van de loonkosten in Duitsland ligt ook duidelijk boven het Europese gemiddelde. In het derde kwartaal van 2012 bedroeg de toename in Duitsland 2,9 procent, tegenover het Europese gemiddelde van 1,9 procent en het gemiddelde van 2,0 procent in de eurozone.

De kwestie van de oplopende loonkosten verdeelt de Duitse experts in twee kampen. Terwijl overheidsadviseurs zoals Peter Bofinger de hogere lonen verwelkomen als een middel om de consumentenbestedingen – en dus de economische groei – aan te zwengelen, vormen ze volgens topman van de Duitse centrale bank Jens Weidmann een bedreiging voor het concurrentievermogen van het land. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content