Amerikaanse economie wacht op Bernanke

© belga

Hoewel de economie in de VS in het tweede kwartaal beter heeft gepresteerd dan aanvankelijk verwacht, blijft de groeivertraging een feit. Het is afwachten wat Fed-voorzitter Bernanke van plan is om de groeimotor aan te zwengelen.

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 1,7 procent gegroeid op jaarbasis in plaats van met 1,5 procent. Dat blijkt uit de tweede raming van het Amerikaanse ministerie van Handel. Die toename ligt in lijn met de prognoses van de analisten gepolst door Bloomberg.

Hoewel de herziene cijfers beter meevallen dan verwacht, blijven de VS kampen met een groeivertraging. In het eerste kwartaal nam het bbp in de VS nog toe met 2 procent op jaarbasis.

Bovendien is de toename met 1,7 procent van het bbp de zwakste kwartaalgroei sinds de zomer van 2011. In het vierde kwartaal van vorig jaar werd nog een groei met 4,1 procent opgetekend.

De consumentenbestedingen, die ongeveer 70 procent van het bbp vertegenwoordigen, klommen 1,7 procent hoger op jaarbasis. Dat is de zwakste toename in een jaar tijd. Mogelijk beperken de consumenten en bedrijven de uitgaven in de tweede helft van het jaar in een reactie op stijgende brandstofkosten, toenemende werkloosheid en de plannen van de overheid om te besparen en fiscale hervormingen door te voeren.

Het ziet er steeds meer naar uit dat Fed-voorzitter Ben Bernanke de aanbevelingen van andere bankiers volgt en later deze week een pakket stimulusmaatregelen aankondigt.

“We blijven verankerd in een ‘slow growth modus’,” aldus Mark Vitner, senior economist bij Wells Fargo Securities LLC. “Een groeitempo van 1,7 procent symboliseert de frustratie van de Fed,” voegt hij eraan toe. (BO/Bloomberg)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content