Amerikaanse consument wil sparen

© belga

De gemiddelde Amerikaan hield in december de vinger op de knip ondanks een lichte toename van het inkomen.

Uit een rapport van het ministerie van Handel blijkt dat de Amerikaanse gezinnen in december ongeveer hetzelfde hebben uitgegeven als de maand ervoor, terwijl de gezinsuitgaven in november met 0,1 procent waren toegenomen. Rekening houdend met de inflatie werd er in december zelfs 0,1 procent minder gespendeerd.

Tegelijk steeg het gemiddelde inkomen in de VS in december met 0,5 percent tot het hoogste peil sinds maart 2011.

Volgens Jonathan Basile, econoom bij Credit Suisse in New York, betekent een stagnatie van de consumentenbestedingen niet noodzakelijk slecht nieuws. Als die stagnatie gebufferd wordt door een hoger inkomen – zoals in december het geval was – moet het spaargeld van vandaag beschouwd worden als de bron van waaruit de toekomstige consumentenuitgaven vloeien, aldus Basile.

Het consumentengedrag van de Amerikaanse burger wordt nauwgezet gevolgd, aangezien de economie van de VS voor ruim 70 procent gedragen wordt door de uitgaven van diezelfde consument.

In het laatste kwartaal 2011 hebben de Amerikanen 2 procent meer geld uitgegeven, wat het bbp in de VS in dat kwartaal mee hielp groeien tot +2,8 procent. Na het rapport van het ministerie van vandaag hebben de analisten van Morgan Stanley in New York hun prognoses voor de gezinsuitgaven in het eerste kwartaal 2012 neerwaarts bijgesteld van +1,9 tot +1,4 procent. (BO/Bloomberg)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content