Amerika kleurt rood, beurzen ook: Mexicaanse peso keldert, goud stijgt in waarde

De Aziatische beurzen reageren negatief op de goede score van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen © AFP

De presidentsverkiezing van Donald Trump doet de financiële markten even rood kleuren als de kaart van Amerika.

De beurs van Tokio duikt woensdag diep in het rood, nu een verkiezingsoverwinning van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump een feit is. Intussen zijn er ook aanwijzingen voor stevig verlies op de Amerikaanse markten. De Mexicaanse peso keldert.

De Nikkei-index sloot woensdag af op 16.251,54 punten, maar liefst 5,4 procent lager dan de slotkoers van dinsdagavond. Nochtans liet de index bij de start van de handelsdag nog positieve cijfers optekenen. Maar toen de verkiezingsuitslagen vanuit de VS kwamen overwaaien, begon de Nikkei aan de weg naar beneden. De Japanse minister van Financiën, het agentschap van Financiële diensten en de Japanse Nationale Bank komen woensdagnamiddag (lokale tijd) alvast in spoedzitting bijeen om de situatie te onderzoeken.

Ook de andere Aziatische beursindicatoren kleuren Republikeins rood.

De Singapore’s Straits Times index ging -2 procent, de Hang Seng index in Hongkong -3 procent en de KOSPI-index in Zuid-Korea eindigde 2,7 procent in het verlies.

Hetzelfde beeld doet zich voor in Australië: de All Ordinaries in Sydney zakte 2 procent

Volgens het financieel persbureau Bloomberg leeft de ongerustheid ook al op de Amerikaanse markten. De stock futures op de S&P 500 en op de Dow Jones Industrial Average staan meer dan 4 procent lager. Dat lijkt erop te wijzen dat ook de Amerikaanse markten straks een stevige opdoffer te verwerken krijgen. Als gevolg van de onrust stijgt ook de prijs van de ‘veilige’ goudprijs, dat zijn hoogste peil sinds september bereikt.

GrasDe Bel 20/Grasis woensdagochtend van start gegaan met een verlies van bijna 3 procent. Ook de beurzen van Parijs en Amsterdam schreven gelijkaardige verliezen in de tabellen, na de zege van Donald Trump in de VS.

Mexicaanse peso zakt bijna 10%

De Mexicaanse peso, die beschouwd wordt als een belangrijke financiële graadmeter in de Amerikaanse verkiezingsstrijd, heeft woensdag bij de start van de handelsdag bijna 10 procent moeten prijsgeven ten opzichte van de dollar.

De Mexicaanse munt heeft zich de afgelopen maanden ontwikkeld tot een van de belangrijkste financiële graadmeters in de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Stijgende kansen voor Donald Trump leidden daarbij tot een diepe val van de peso, vanwege de vele hatelijke opmerkingen van de vastgoedmagnaat over Mexicanen en zijn wens om het vrijhandelsverdrag met Mexico en Canada te verscheuren. De voorbije vier dagen was de peso telkens gestegen. Zo werd de peso dinsdag bijna 1 procent meer waard, nadat de munt maandag al ruim 2 procent had gewonnen.

De financiële markten in Rusland zijn woensdag dan weer in de plus gegaan na de zege van Donald Trump in de VS.(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content