Aardgas veel duurder sinds vrijmaking energiemarkt in 2003

© belga

Aardgas is sinds de vrijmaking van de energiemarkt in 2003 veel duurder geworden voor de klanten van Electrabel en Luminus, de overgrote meerderheid van de Belgische gezinnen dus.

De prijs van aardgas is van 2003 tot eind 2009 ook veel sterker gestegen dan de elektriciteitsprijs in dezelfde periode. Dat blijkt uit een studie van de Creg,de Belgische energieregulator.

De sterke toename van de gasprijs is niet alleen toe te schrijven aan de hogere brandstofprijzen, maar ook aan de gewijzigde tariefformules van de leveranciers. De distributienettarieven voor aardgas bleven tot eind 2009 daarentegen stabiel.

Het resultaat is dat voor een gezin met een gemiddeld verbruik dat zich met aardgas verwarmt, de eindprijs in december 2009 uiteindelijk tussen de 35 en 40 procenthoger lag dan zes jaar geleden.

De prijs van elektrictiteit is vooral sterk gestegen voor gezinnen met een klein verbruik, en dat met 40 procent. Een Belgisch gezin met een gemiddeld verbruik met elektrisch kookvuur, wasmachine en droogkast als grootste stroomslokoppen betaalde bij marktleider Electrabel gemiddeld 20 procent meer dan in 2003.

Net als bij aardgas is de duurdere stroom vooral toe te schrijven aan de stijging van de energieprijs. Eind 2008 lag de elektriciteitsprijs overigens veel hoger, maar sinds de crisis is de stroom weer goedkoper geworden. Daarvan hebben de gezinnen niet volledig geprofiteerd, omdat de distributienettarieven sinds 2008 sterk aan het klimmen zijn.

Sinds 2007 zijn ze in sommige regio’s in Vlaanderen al meer dan 35 procent gestegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content