Aantal faillissementen daalt elfde maand op rij

© reuters

Het aantal bedrijven dan in België over de kop gaan is opnieuw gedaald. Afgelopen maand zijn er 14 procent minder bedrijven failliet gegaan in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal faillissementen is in januari opnieuw afgenomen in België. Er gingen vorige maand 916 bedrijven over de kop, een daling met 14 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt maandag uit cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon Belgium. Met 1.763 jobs op de tocht daalt het resulterende personeelsverlies met 18,72 procent.

“Dit aantal faillissementen blijft hoog, maar zowel in januari 2014 als januari 2013 noteerden we nog gevoelig hogere cijfers”, zegt Eric Van den Broele van Graydon Belgium.

“Positief is dat we voor de elfde maand op rij, telkens in vergelijking met dezelfde maanden van de vorige jaren, een daling noteren: voor het eerst sinds het uitbreken van de bankencrisis meten we een faillissementsgraad onder 0,9 procent.”

Waals-Brabant valt uit de boot

De situatie blijkt te verbeteren over het hele land. De teller voor Vlaanderen staat na 1 maand op 434 faillissementen (-23,19 pct ten opzichte van 2014), voor Brussel gaat het om 156 uitspraken (exact hetzelfde als in 2014) en in Wallonië om 315 cases (-9,74 pct). Deze daling zet zich in alle provincies door, behalve in de provincie Waals-Brabant.

Graydon merkt een globale verbetering binnen de verschillende sectoren. Vooral in de grotere sectoren is het aantal faillissementen afgenomen: Horeca (-17,9 pct), Groothandel (-13,5 pct), Bouw (-9,3 pct), Kleinhandel (-18,0 pct), Zakelijke dienstverlening (-15,9 pct). Bij Transport (+8,8 pct) en Handel in auto’s en garages (+4,4 pct) was er een toename. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content